-1.2 C
Belgrade
sreda, 26 januara, 2022

CENE SKAČU: Evo za koliko će struja da poskupi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Struja i novo poskupljenje

To znači da će prosečan račun građana u Srbiji biti veći za oko 230 dinara. Prosečna mesečna potrošnja domaćinstva je oko 400 kilovata, pa sa sadašnjom cenom, sa porezima i akcizom, prosečan mesečni račun za struju iznosi 2.930 dinara. Sa povećanjem od 7,9 odsto, prosečno poskupljenje će iznositi 231 dinar, a prosečan račun će biti 3.161 dinar. 

Odluka o novom poskupljenju, kako je pisao „Blic“, doneta je na osnovu analize stanja u Elektroprivredi Srbije, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, a koja je pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce.

- Advertisement -

S druge strane, kako piše list „Danas“, stručna javnost negira tvrdnje da EPS struju prodaje po nižoj ceni od proizvodne, a u Ministarstvu rudarstva i energetike nisu upoznati sa tim da je urađena bilo kakva analiza o potrebi da struja u Srbiji poskupi. O tome da li će i kad struja poskupeti nisu imali komentar. „Mi takvu analizu u Ministarstvu nemamo niti smo je radili. Ništa o tome nam nije poznato sem onog što se moglo pročitati u nekim štampanim medijima„, kažu za list „Danas“ u Ministarstvu. Ekonomski analitičar Branko Pavlović ističe da tvrdnje da EPS prodaje struju po nižoj ceni od proizvodne apsolutno netačne i nelogične. 

Dovoljno je da proizvodna cena struje bude četiri evrocenta po kilovat-satu da budete u mogućnosti da je posle prodate i ostvarite profit. EPS ima za 50 odsto povoljniju cenu od te kada je reč o proizvodnji struje i nema problem da ostvari profit od njene prodaje potrošačima. Stoga takve tvrdnje nisu realne.

EPS ostvaruje gubitke zbog neadekvatnog upravljanja i nesposobnosti da se otklone gubici u sistemu a ne zbog cene struje. Shodno tome ne postoji nijedan jedini razlog da struja u Srbiji poskupi. Naročito ne u ovom trenutku kada je zemlja suočena sa nastupajućom ekonomskom krizom„, navodi sagovornik lista „Danas“. Da struja ne treba da poskupi smatra i generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić. 

- Advertisement -

Niti je skočio evro niti je poskupeo ugalj, pa prema tome ne vidim razlog zašto bi struja u Srbiji trebalo da poskupi. Takođe nisam primetio bilo kakvu zvaničnu informaciju da će do toga da dođe. Ukratko uslovi za poskupljenje električne energije u Srbiji ne postoje„, navodi Vuletić. 

Agencija za energetiku Srbije saopštila je da joj nije dostavljen zahtev Elektroprivrede Srbije za promenu cene struje. Cene struje u Srbiji se formiraju na osnovu metodologije koju je donela Agencija za energetiku. „Energetski subjekti koji obavljaju regulisane energetske delatnosti obračunavaju regulisane cene i donose akt o cenama koji dostavljaju Agenciji na davanje saglasnosti.

U postupku obrade zahteva za davanje saglasnosti na akt o cenama Agencija analizira dostavljene energetsko-tehničke i ekonomsko-finansijske podatke i dokumentaciju i utvrđuje da li su regulisane cene određene u skladu sa metodologijama„, kažu u Agenciji za energetiku. Poslednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9 odsto, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosečna cena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti