Čečeni su stigli na front kod Herosna, poraz bi bio katastrofa

Obavezno pročitajte

KIJEV – Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da je Rusija premestila zatvorenika iz kazneno-popravnog doma u Hersonu i koristi tu zgradu za vojno osoblje i vojnu opremu. Ukrajinska vojska je primetila da je stotinak predstavnika Ruske nacionalne garde iz Groznog, glavnog grada Čečenije, stiglo u Hersonsku oblast Kalančak, objavio je „Kijev independent” na Tviteru.

U subotu je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, general-pukovnik Kirilo Budanov, izjavio je da veruje da će ukrajinska protivofanziva za povratak Hersona biti gotova do kraja sledećeg meseca, javljaju agencije.

- Advertisement -

Naravno, izvori iz Kijeva, posebno oni sa Zapada, koji šire propagandu protiv Rusije i njenog vojnog angažovanja u Ukrajini, nisu objasnili kako će ta ofanziva naterati snage pod komandom Moskve da  se povuku na levu obalu Dnjepra. Čak da je Rusija kojim slučajem i odlučila da se povuče sa desne obale Dnjepra i preda teritorije zapadno od te reke, to nije moguće učiniti niti brzo niti jednostavno. Koliko je poznato, Rusija je tamo koncentrisala neke od svojih najboljih jedinica. A, za razliku od fronta kod Harkova koji su Ukrajinci lako probili jer su linije držali lokalni rezervisti,  front kod Hersona drže padobranci i elitne tenkovske gardijske jedinice.

Stiže pojačanje (Pixabay)

Ruski front kod Hersona ne sme da popusti jer  bi to bi bilo ravno katastrofi. Mostovi preko Dnjepra su oštećeni i verovatno ne bi mogli da izdrže prelazak teške tehnike a pontonski mostovi su u dometu raketa Himarsa. Sa rekom iza sebe, ruske trube bi mogle samo da ostave svu tehniku i probaju da pobegnu na levu obalu Dnjepra. Složićete se, ruski generalštab to ne bi smeo da dozvoli.

Front kod Hersona pogoduje odbrani jer mnogobrojni kanali za navodnjavanje onemogućavaju širu upotrebu mehanizovanih trupa. Rusi na raspolaganju imaju i veliki aerodrom zapadno od grada, koji služi kao baza za borbene helikoptere. Zahvaljujući tome, let do fronta je kratak, utrošak goriva manji a posade mogu da vrše više borbenih misija tokom dana. Jedini ograničavajući faktor je umor pilota.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu