15 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

Nešto je trulo u brojkama smrti od korone u Srbiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U poređenju s drugim zemljama Evrope, neko bi pomislio da je Srbija našla lek za virus koji je zacrneo planetu. Mi koji živimo u Srbiji znamo da nije tako.
Procenat smrtnosti od posledica koronavirusa u Srbiji naveden na sajtu Kovid19.rs je 0,98 odsto. Na svetskom nivou taj procenat je znatno veći. Jasnije je kad pogledate podatke za druge zemlje za 24. februar 2021. godine – prikazuju broj potvrđenih novih slučajeva korone naspram broja preminulih od posledica virusa u 24 sata.

Već površnim pregledom smrtnost u Srbiji od kovida 19 deluje upadljivo niža u odnosu na neke razvijene zemlje. Voleli bismo da možemo da poverujemo u to.

Jer, paralelno, čujemo kako JKP “Pogrebne usluge” od novembra beleži povećan broj sahrana na beogradskim grobljima, zbog čega se sahrane obavljaju i nedeljom, što u redovnim okolnostima nije slučaj. Plačemo zbog više od sto umrlih lekara. Gotovo svakodnevno saznamo da je neka poznata ličnost izgubila bitku s virusom. Stručnjaci upozoravaju da se manipuliše podacima, kao u prvom talasu kad je BIRN otkrio da se krije pravi broj umrlih od korone u Srbiji.

- Advertisement -

“Našim podacima ne treba verovati, oni su frizirani sve vreme. Dugo je kao zvaničan broj umrlih na dnevnom nivou navođen 15 plus-minus jedan, to je dosta nerealno”, smatra prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Podseća i na vreme “kad je bilo ‘zabranjeno’ da umre više od jedne osobe”.

“Podaci se po pravilu krivotvore, kao da neko kompulsivno laže. Bojim se da imamo mnogo više umrlih od 17. Ali izgleda da naša vlada brine o duševnom stanju svojih građana, neće da ih uznemirava”, komentariše dr Radovanović za Nova.rs.

- Advertisement -

Dr Rade Panić ima i dokaze – novi NIN piše da je službi za organizovani kriminal predao potvrde o smrti i otpusne liste 150 građana preminulih od kovida 19 (do kojih je došao preko infpormacionog sistema Opšte bolnice Studenica u Kraljevu) u periodu od početka novembra do kraja decembra prošle godine, iako su po podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo u tom periodu preminula 93 pacijenta, čime je dokazao da je i u trećem talasu nastavljeno s manipulacijama u vezi sa brojem umrlih.

“Na uvid smo dobili potvrde o smrti i otpusne liste pacijenata koji su preminuli, što i piše u dokumentaciji, ali nema potvrde o smrti. Ta dokumentacija nije baš najurednije vođena, što se i može razumeti – veliki su bili pritisci i više smo se bavili pacijentima nego papirologijom, ali i uz takvu dokumentaciju ne postoji dilema – to su pacijenti koji su ležali u kovid-jedinici u Kraljevu i koji su preminuli tu ili u Merkuru u Vrnjačkoj banji, mada je predviđeno da tamo idu samo lakši pacijenti.

Tu nisu oni koji su umrli na ostalim odeljenjima sa potvrđenim kovidom i nisu pacijenti koji su umrli kod kuće ili pacijenti koje je zbrinjavala hitna, ako bismo i do njihovih imena mogli da dođemo taj broj bi bio mnogo veći. Dakle, moji podaci su ono minimalno koliko je “sasečeno” i to ne može nikako da se pobije”, objasnio je Panić za NIN, podsećajući da prikrivanje pravih podataka može da bude vrlo opasno, jer se i mere Kriznog štaba zasnivaju na njima.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti