22 C
Belgrade
sreda, 17 avgusta, 2022

Brnabić se oglasila o uvođenju obavezne vakcinacije u Srbiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbiji u ovom trenutku nije potrebna obavezna vakcinacija. Upitana o odluci Evropskog suda za ljudska prava da bi odluke o obaveznoj vakcinaciji bile legalne, Brnabić je rekla da je u Srbiji i bez toga veliko interesovanje za vakcine.

Ja ću vam reći da mislim da vakcinacija u Srbiji ide odlično i bez te obaveze, navela je Brnabić. Mislim da je mnogo bolje nego u drugim, možda i razvijenijim društvima, ma koliko bio jak antivakserski talas. Za sada ne postoji razlog da mi razmišljamo o uvođenju te obavezne vakcinacije jer imamo ljude koji se sami od sebe prijavljuju za vakcinaciju.

– Imamo izuzetno mnogo ljudi koji se ne prijavljuju preko e-Uprave. Ali, kad otvorimo punktove oni dolaze u ogromnom broju. Sam od sebe se tu vodi neki društveni dijalog, veliku ulogu tu imaju i mediji, hvala svima na tome, imamo kampanje, video spotove i čini mi se, da kao društvo ovu bitku dobijamo – rekla je Brnabić.

- Advertisement -

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da ćemo uskoro videti na koji na koji način će to pitanje regulisati naša država, dok je premijerka istakla da se proces vakcinacije u Srbiji odvija odlično, te da nema nijednog razloga da razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije.

– Što se tiče ove odluke suda vezane za obaveznu vakcinaciju, videćemo na koji način će država odlučiti, da li će kod nas biti obavezna vakcinacija za kovid ili ne – rekla je ministarka Popović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da bi republička stručna komisija trebalo da donese odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika protiv virusa korona i ponovio da je saglasan sa tim predlogom.

- Advertisement -

Lončar je rekao da je širom Srbije otvoreno više od 170 punktova za vakcinaciju bez zakazivanja i izrazio uverenje da će do kraja aprila protiv virusa korona biti vakcinisano još 500.000 građana.

– Trudićemo se da bude što više vakcina na tim punktovima, uvek će biti po jedna ili dve, a gledaćemo da, u zavisnosti od toga gde možemo da ispoštujemo hladni lanac, budu dostupne tri ili četiri vakcine – rekao je Lončar za TV Pink.

Ponovio je da je saglasan sa predlogom struke da vakcinacija bude obavezna za zdravstvene radnike navodeći da „nema logike“ da lekar ili medicinska sestra kažu da su dobili koronu, jer mogu da se vakcinišu.

Premijerka je najavila da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti razmotreni efekti važećih epidemioloških mera.

- Advertisement -
SourceFonet
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti