Borel: Istorijska odluka EU za tzv. Kosovo

Obavezno pročitajte

Šef evrodiplomatije Žozep Borel najvao je danas odluku Evropske unije da građanima Kosova od 1. januara omogući bezvizni režim u šengenskom prostoru „istorijskom“ i poručio da ona donosi značajnu koristi i Kosovu i Uniji.

„Na snagu stupa istorijska odluka EU. Građani Kosova od danas mogu da putuju u EU bez viza. Ovo donosi značajne koristi i Kosovu i EU“, objavio je Borelj na društvenoj mreži Iks (X).

- Advertisement -

Borel je naglasio da je sad ceo Zapadni Balkan „viznom liberalizacijom povezan sa šengenskim prostorom“.

Odlukom o viznoj liberalizaciji građani Kosova od danas u šengenskom prostoru mogu da borave najviše 90 dana u okviru šest meseci bez viza, nakon čega narednih šest meseci ne mogu da ulaze u tu zonu.

Krajem 2023. godine Evropska unija (EU) na svom zvaničnom sajtu objasnila je da putnici sa Kosova mogu da ulaze više puta u okviru šest meseci u šengen zonu, ali najduže u trajanju od 90 dana.

Takođe, građani Evropske unije moći će bez vize da borave na Kosovu.

“Kosovo je dosledno ispunjavalo sve kriterijume i kontinuirano je pokazivalo svoju posvećenost. Ovim dostignućem, svi partneri sa Zapadnog Balkana uskoro će imati bezvizni pristup EU”, objavljeno je na sajtu EU.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu