Bocan-Harčenko: Zapad nastavlja sa revizijom ishoda Drugog svetskog rata

Obavezno pročitajte

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ukazao je da su Srbija i ogromna većina članica UN podržale nacrt ruske rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma i neonacizma, koju je usvojio Treći komitet Generalne skupštine UN, ali da je tokom njenog razmatranja otkriven „pravi odnos“ nekih država po tom pitanju.

„Države tzv. kolektivnog Zapada, koje su u manjini, 2022. i 2023. godine istupaju protiv, nastavljajući sa revizijom rezultata Drugog svetskog rata, koji su utvrđeni u Povelji UN, Povelji i presudi Nirberškog tribunala, kao i presudi Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok“, naveo je Bocan-Harčenko u autorskom tekstu za današnje Novosti.

- Advertisement -

Ocenio je da značajnu zabrinutost izaziva negativan stav nekadašnjih prestonica Osovine – Berlina, Rima i Tokija, i da to dovodi u sumnju iskrenost njihovih izjava o tome da su „svesni svoje krivice za otpočinjanje najkrvavijeg sukoba u istoriji čovečanstva, kao i tvrdnji o pokajanju za počinjena zverstva“.

Prema njegovim rečima, aktuelnost nacrta te rezolucije, koji će biti razmatran i na Generalnoj skupštini UN, „nažalost se potvrđuje činjenicom da cinična kampanja falsifikovanja istorije i preoblikovanja javne svesti iz godine u godinu samo dobija na zamahu“.

Bocan-Harčenko je dodao da takav „revizionistički pristup Zapada“ neće ostati bez adekvatnog odgovora, i da će Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, uzeti u obzir rezultate glasanja o rezoluciji, prilikom razmatranja kandidature za nove članove tog Saveta, u kontekstu rasprava o njegovom proširenju.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu