BLID U PAKLU BAHMUTA: Ukrajinski vojnici se pitaju za šta se bore

Obavezno pročitajte

„Na nesreću Ukrajinaca, posle sedmomesečne opsade, Rusi polako ali sigurno dobijaju bitku za Bahmut. Samo dva puta povezuju gotovo opkoljeni grad sa ostatkom područja pod ukrajinskom kontrolom. U samom gradu Rusi napreduju ulicu po ulicu. Čini se da je samo pitanje vremena kada će Bahmut potpuno pasti u ruske ruke“, ovako opisuje situaciju u Bahmutu novinar „Bilda“ Jan Humin koji je posetio sada već širom sveta poznati grad.

Tekst u kojem opisuje beg ukrajinskog vojnika Andreja sa neposredne linije sukoba od trenutka kada on biva ranjen šrapnelom autor je naslovio „Ukrajinski vojnici se pitaju za šta se bore u Bahmutu.“

- Advertisement -

„Raspoloženje vojske je napeto, fokusirano, zabrinuto. Mnogi se pitaju za šta se bore u Bahmutu. Da li zaista još uvek vredi braniti ovaj razoreni grad od ponovljenih napada ruskih oružanih snaga“, piše nemački novinar sa linije sukoba.

Iako Jan Humin ne pruža konačan odgovor, ukazuje da i sami Ukrajinci preispituju tvrdoglavost sa kojom predsednik Vladimir Zelenski nastavlja da žrtvuje svoje vojnike u tom gradu, ali i rasipa municiju što, kako je „Njujork tajms“ prethodno ocenio, ugrožava očekivanu ukrajinsku prolećnu ofanzivu.

Borba za Bahmut pokazala se kao jedan od najintenzivnijih i najkrvavijih sukoba od početka sukoba. Zapadni zvaničnici tvrde da grad ne predstavlja stratešku vojnu vrednost, ali je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obećao da će ga braniti što je duže moguće, nakon što je grad proglasio tvrđavom.

Zelenski je tvrdio krajem marta da bi, u slučaju da Rusija zauzme Bahmut, njegova vlada bila pod međunarodnim i domaćim pritiskom da traži mir sa Moskvom.

Sada samo ostaje pitanje hoće li pritisci koje Zelenski očekuje zaista dovesti do pregovore, a koje je ukrajinski predsednik do sada odbijao, budući da i „Bild“ priznaje da je potpuno zauzimanje grada od strane ruskih snaga samo pitanje vremena.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu