BIVŠI AUSTRIJSKI VICEKANCELAR: Merkelova je potvrdila da su Kijev spremali za sukob s Rusijom

Obavezno pročitajte

Izjava bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o Minskim sporazumima potvrdila je da je Zapad neodgovorno pripremao Ukrajinu za sukob sa Rusijom, izjavio je za Sputnjik bivši austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe.

„Zahvaljujući aktuelnim izjavama Merkelove, sada je jasno zašto Ukrajina nije ispoštovala Minske sporazume. Očigledno je postignut sporazum sa Zapadom, već su postojali drugi dugoročni planovi koji su očigledno bili usmereni na mogući sukob sa Rusijom“, rekao je Štrahe.

Kako je dodao, Minski sporazumi „nikada nisu uzimani za ozbiljno“ na Zapadu.
„Nikada nisu hteli da ih realizuju, već su želeli da dobiju na vremenu kako bi pripremili Ukrajinu za vojnu konfrontaciju sa Rusijom“, ocenio je Štrahe.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je 7. decembra izjavila da su Minski sporazumi predstavljali pokušaje da Ukrajina kupi vreme, koje je Kijev iskoristio, da postane jači. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da su izjave Merkelove o Minskim sporazumima razočaravajuće i neočekivane.

Moguć opasan deficit gasa u Austriji

Po rečima Štrahea, postoji mogućnost da se Austrija ove zime suoči sa opasnim deficitom gasa.
„Ne popunjavaju se rezerve u gasnim skladištima, cene vrtoglavo rastu, domaćinstva i građani se suočavaju sa sve većim cenama gasa i struje, koje mnogi više ne mogu da priušte ili su na granicama mogućnosti. Pojedini stručnjaci već neko vreme upozoravaju na predstojeće nestanke struje i opasan deficit gasa i struje ove zime“, rekao je Štrahe.

Ranije je odlazeći generalni direktor austrijskog energetskog koncerna „Enerdži AG“ Verner Štajneker izjavio da nisu tačne izjave da je zavisnost od ruskog plavog goriva smanjena na 20 odsto, te da od ukupne količine gasa koji uvozi Austrija udeo ruskog energenta iznosi do 50 odsto.
Prema saopštenju Austrijske agencije za energetiku, prirodni gas u oktobru bio je skuplji za 119 odsto u odnosu na isti period prošle godine i za 5,6 odsto u odnosu na septembar ove godine.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu