-2.8 C
Belgrade
sreda, 19 januara, 2022

BELA KUĆA U PANICI: Ima li Tramp virus?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Iako je prošle nedelje imao i drugi susret sa osobom koja je kasnije bila pozitivna na testu na korona virus, američki predsednik Donald Tramp ne mora ni da se testira ni da se izoluje, izjavio je sinoć predsednikov lekar Šin Konli.

Tramp je prošle nedelje večerao s gostima iz Brazila na svom imanju Mar-a-Lago, s predsednikom Žairom Bolsonarom i njegovim savetnikom za odnose s javnošću Fabiom Vajngartenom, koji je kasnije testiran pozitivno na korona virus.

- Advertisement -

Kako prenosi Rojters, prema rečima doktora Konlija, predsednik Tramp kratko je bio u kontaktu sa još jednim gostom tokom večere u Mar- a-Lagou, koji je tri dana kasnije manifestovao prve simptome korona virusa, a potom mu je infekcija i potvrđena.

Susret je procenjen kao „nisko rizičan“ pa predsednik Tramp ne mora da bude izolovan u kućnom karantinu, kaže se u sinoćnjem saopštenju doktora Konlija.

„Kontakt predsednika sa prvom rizičnom osobom je bio veoma ograničen na zajedničko fotografisanje i rukovanje. Iako je tokom drugog susreta predsednik proveo više vremena u neposrednoj blizini druge rizične osobe, minimalna interakcija se dogodila pre pojave bilo kakvih kasnijih simptoma“, izjavio je Konli.

- Advertisement -

U međuvremenu, mnogi kongresmeni i građani SAD koji su na sličan način bili izloženi riziku od prenošenja korona virusa, dobrovoljno su se samoizolovali i testirali na koronu, piše AP.

Pored toga što je bio direktno izložen prenosiocima virusa, Tramp je imao više kontakata sa ljudima koji su kasnije poizitivno testirani na koronu i otišli u samoizolaciju.

Prva dama SAD Ivanka Tramp je, prema rečima predstavnika za štampu Bele kuće Džada Dera, prisustvovala sastanku sa australijskim ministrom unutrašnjih poslova Piterom Datonom koji je takođe u samoizolaciji, prenosi AP.

A Tramp je zatim promenio u petak mišljenje i rekao da će se testirati na korona virus pošto je nedavno stajao pored brazilskog zvaničnika koji je kasnije na testu bio pozitivan.

Tramp je fotografisan u njegovom privatnom klubu na Floridi kako stoji pored Fabija Vajngartena, savetnika za štampu brazilskog predsednika Žaira Bolsonara kada su prošle subote bili u poseti, prenosi Rojters.

Vajntgarden je kasnije testiran i bio je pozitivan na virus.

Tramp je na konferenciji za štampu prilikom proglašavanja vanrednog stanja upitan o kontradiktornim savetima građanima odgovorio da nije rekao da to neće učiniti.

„Verovatno hoću“, naveo je Tramp i dodao da će se uskoro testirati.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti