BANAĆANIMA PUKAO FILM: Plaćamo poreze, zaslužujemo bar ispravne puteve i vodu za piće

Obavezno pročitajte

Banaćani skupljaju potpise građana nezadovoljnih odnosom države prema tom kraju, a u okviru inicijative „Banat je u pravu“.

Inicijativa je nestranačka i ima više organizatora, ali je potekla od Svetlane Kozić, ekonomistkinje iz Kikinde koja je u mandatu 2016 – 2020. bila poslanica u Skupštini Vojvodine i predsednica opozicione poslaničke grupe.

- Advertisement -

Kao razlozi za nezadovoljstvo navodi se više tačaka – brojne nepravde nanete stanovnicima Banata poslednjih decenija, među kojima se ističu zanemarivanje cele oblasti vidljivo kroz stanje puteva i pruga i nedostatak vode za piće u skoro svim naseljima.

„Na ove glavne mogli bi se nadodati i brojni ekološki problemi, kao i stanje u zdravstvu, obrazovanju, ali za sada se tema apela drži u okvirima prve tri banatske muke. Banaćani imaju nameru da vrše pritisak u javnosti, a očekuju da će vremenom postići ozbiljniji i odgovorniji odnos nadležnih ka uslovima života tamo. U planu su razgovori sa građanima na ulici, nastavak prikupljanja potpisa, javni skupovi u formi tribina i diskusija, kao i proširenje broja opština/gradova u kojima inicijativa deluje“, poručuju u ovoj inicijativi.

Banat je, navode inicijatori javnog protesta, nekada bio vrlo bitan deo Srbije i Vojvodine, saobraćajno čvorište ovog dela Evrope, „a sada je teška periferija bez osnovnih uslova za pravi ekonomski razvoj“.

„Banaćani potpisnici apela smatraju da plaćaju poreze i sve druge namete državi i da zaslužuju bar ispravne puteve, pruge i vodu za piće. Nastupaju pod nazivom Banat je u pravu, naglašavajući time da imaju pravo da za novac uplaćen državi traže pristojan život“, poručuju inicijatori, grupa aktivista iz Kikinde.

Potpisi se sakupljaju u nekoliko gradova i opština s namerom da se glas proširi što više. Inicijativa trenutno deluje u Kikindi, Čoki i Novom Kneževcu, a tokom leta se očekuje da im se pridruži i srednji Banat.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kraj zapadnog sna: Niko u svetu ne može da mu parira

Uprkos nadama i prognozama Zapada da će specijalna vojna operacija u Ukrajini devastirati ruski narod i svrgnuti Putina sa...

Još priča na sličnu temu