0.1 C
Belgrade
četvrtak, 28 oktobra, 2021

BAKIR PRIZIVA ZLO: Republika Srpska može da se pripoji Srbiji samo posle rata!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bakir huška

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) i potpredsednik Skupštine BiH Bakir Izetbegović poručio je da Republika Srpska može da se otcepi ili pripoji Srbiji samo posle nekog novog rata!

Izetbegović je poručio i da apsolutno ne dolazi u obzir da Srpska postane kompenzacija Beogradu za eventualni dogovor oko Kosova i Metohije.

- Advertisement -

On je ocenio da je srpska strana u Bosni i Hercegovini već dobila ‘previše’ Dejtonskim sporazumom i da više od toga nikada neće dobiti.

– Ne verujem da će se među Srbima naći lider koji će potpisati nezavisnost Kosova. Ali, ako se to ipak desi, otvoriće se apetiti prema BiH i tražiće se kompenzacija za Srbe i Srbiju. Ipak, i Beograd i Republika Srpska treba da se ostave aspiracija da delovima BiH bude kompenzovan eventualni dogovor o Kosovu i Metohiji. I tamo i u BiH srpska strana i srpska vojska počinili su zločine i etnička čišćenja. Srpska strana je Dejtonskim sporazumom u BiH već dobila i previše. Sve preko toga neumitno bi vodilo u nove konflikte i scenario koji sigurno ne treba nikome, naročito ne bosanskim Srbima. Genocid ne može i neće biti nagrađen nezavisnošću – rekao je Izetbegović za ‘Radio Sarajevo’.

Komentarišući ove navode, srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin naglasio je da Srbi ništa nisu dobili u Dejtonu, nego su se sami izborili za Republiku Srpsku.

- Advertisement -

– Izetbegović je žalostan primer nepoštovanja Dejtonskog ustrojstva, ali i predvodnik političara koji smatraju da RS treba uništiti. Srpska nije poklon, ona je nastala kao srpski odgovor započetom ponavljanju jasenovačkog genocida. Svaki pokušaj rušenja Dejtona i poništavanja Republike Srpske imao bi nesagledive posledice – zaključio je Vulin.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti