Bajden: Kina je tempirana bomba

Obavezno pročitajte

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden nazvao je Kinu „tempiranom bombom” zbog ekonomskih izazova sa kojima se ta zemlja suočava.

„Imaju neke probleme. To nije dobro, jer kada loši momci imaju probleme, oni rade loše stvari”, rekao je Bajden na političkom skupu u saveznoj državi Juta, prenosi Rojters.

- Advertisement -

 

On je dodao da je Peking u nevolji, napomenuvši da ne želi da povredi Kinu, već da želi racionalan odnos sa tom zemljom, prenosi Tanjug.

Njegove izjave se odnose na to što je kineska ekonomija pala u deflaciju, navodi britanska agencija i dodaje da Kina možda ulazi u eru mnogo sporijeg ekonomskog rasta, sa stagnirajućim potrošačkim cenama i platama.

Američki predsednik je u sredu potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranio određena američka ulaganja u Kini u sektoru poluprovodnika i mikroelektronike, sektoru kvantne informacione tehnologije i u domenu određenih sistema veštačke inteligencije.

 

Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova su poručili da odluka SAD ozbiljno krši principe tržišne ekonomije i fer konkurencije.

„Ovo je čin koji podriva međunarodni ekonomski i trgovinski poredak, destabilizuje globalne lance snabdevanja i šteti interesima i Kine i SAD i globalne poslovne zajednice”, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu