29.5 C
Belgrade
subota, 19 juna, 2021

ANTIKORUPCIJSKI IZVEŠTAJ: Srbija najgora na Balkanu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija je u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija Liderstvo za razvoj i integritet Jugoistočne Evrope (SELDI) najlošije ocenjena od svih država Zapadnog Balkana kada je reč o kriterijumima koji ukazuju na „zarobljenu državu“, odnosno na neefikasnost antikorupcijskih politika i pristrasnost institucija u korist privatnog interesa.

U izveštaju SELDI, koji prenosti portal European Western Balkans (EWB), ističe se i nedostatak integriteta, nepristrasnosti i selektivno sprovođenje antikorupcijskih politika, kao i manjak integriteta javnih usluga.

ANTIKORUPCIJSKI IZVEŠTAJ: Srbija najgora na Balkanu! 1


– Pravni okvir omogućava previše diskreciona i potencijalno nepravedna otpuštanja viših državnih službenika, kao i politički uticaj na imenovanja viših rukovodilaca, istaknuto je kao pitanje koje Evropsku komisiju ozbiljno zabrinjava – navedeno je u izveštaju.

- Advertisement -

Skreće se pažnja i na loše rezultate u borbi protiv korupcije, kao i na potrebu za reformom pravosuđa, koja bi ojačala nezavisnost sudstva od političkog mešanja.

Kako prenosi EWB, u izveštaju se pominje odsustvo slobode medija, kao i to da „sve nacionalne televizijske frekvencije ili direktno kontroliše vlada ili su u vlasništvu onih koji imaju bliske veze sa ljudima na vlasti“.

– Politički pritisak i sumnjivo vlasništvo značajno negativno utiču na nezavisnost medija – zaključuje se u izveštaju.

- Advertisement -

SELDI je koalicija 39 organizacija civilnog društva iz država Jugoistočne Evrope.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti