22.6 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

ANA BRNABIĆ: Vakcina neće biti obavezna!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija paralelno pregovara sa proizvođačima vakcine protiv virusa korona iz Rusije, Nemačke, Kine, SAD, Velike Britanije, te se nada da će prva količina neke od njih u Srbiji biti za upotrebu do kraja godine.

Brnabićeva je podsetila da je u Srbiju već stiglo 20 uzoraka ruske vakcine „Sputnjik pet“, koju naši stručnjaci na Institutu „Torlak“ testiraju i proučavaju, te izrazila veliku zahvalnost ruskoj Vladi što su je poslali u roku od četiri dana.

Brnabićeva je za TV „Hepi“ rekla da se nada da će u ponedeljak, 7. decembra, biti potpisan ugovor za američko-nemačku vakcinu „Fajzer-bionteh“.

brnabić,
- Advertisement -

Ona je napomenula da Srbija pokušava da do kraja godine dobije za upotrebu i kinesku vakcinu, te da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pisao pismo kineskom predsjedniku Si Đinpingu, nakon čega je Srbija uvrštena da je dobije.

– Srbija je jedina zemlja koja pregovara sa Kinom da dobije njihovu vakcinu u prvoj fazi, a da nije učestvovala u kliničkoj studiji. Vučić je poslao pismo lično Si Đinpingu i Srbija je uključena – istakla je Brnabićeva i dodala da se čeka zvanična registracija kineske vakcine „Sinofarm“.

Ona je napomenula da je razgovarala i sa predstavnicima britanske Vlade dokle se stiglo sa vakcinom „Astra zeneka“, za koju je rekla da je sigurno jako dobra vakcina, te podsetila da je Srbija deo međunarodnog KOVAKS mehanizma.

- Advertisement -

– Želeli smo da obezbedimo građanima prednost da Srbija bude prva koja će dobiti vakcinu. Trudićemo se da obezbedimo da imamo sve vakcine za koju Agencija za lekove kaže da je bezbedna i da svako od građana kaže koju hoće – istakla je Brnabićeva.

Na pitanje da li će biti pritisaka EU da se otkupi samo vakcina iz zapadnih zemalja, Brnabićeva je odgovorila da je to politički teško pitanje, ali da u ovom trenutku, uz poštovanje evropskog puta, Srbija mora da se oslanja i na svoje sopstvene resurse, jer ne može da čeka.

– Prvo će EU da namiri svoje članice, a mi ne možemo da čekamo da budemo u sledećoj fazi. To je potpuno normalno. Naša politička odgovornost je da probamo da vakcina bude što pre u Srbiji i da imamo veći spektar tih vakcina – istakla je ona.

Što se tiče vakcinacije, Brnabićeva je rekla da su se putem društvenih mreža mogle čuti razne gluposti, kako ih je nazvala, o oduzimanju dece od roditelja koji odbiju vakcinacuju, te istakla da su to dezinformacije i da vakcina neće biti obavezna, ali će vlasti apelovati da se ljudi vakcinišu.

– Biće besplatna, ali neće biti obavezna, niti će to biti uslovljavano bilo čime – rekla je Brnabićeva.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti