ANA BRNABIĆ: Evropske integracije i regionalna saradnja strateški prioriteti

Obavezno pročitajte

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su evropske integracije i regionalna saradnja dva osnovna strateška spoljnopolitička priorireta Srbije i da nema jake i stabilne zemlje bez stabilnog, snažnog i dobro povezanog regiona.

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom, rekla je Brnabić, jeste da prioritet u ovom trenutku mora biti formiranje Zajednica srpskih opština.

- Advertisement -

„Kredibilitet Evropske unije (EU) je u tom pitanju – da se formira ZSO i da onda možemo da krenemo dalje“, dodala je Brnabić na skupu Balkanskog fonda za demokratiju.

Ona je rekla da Srbija u svakom smislu pripada porodici evropskih zemalja, a kada je reč o ekonomiiji, “zemlja je već deo EU”.

Skoro 70 odsto investicija dolazi iz zemalja članica EU, 65 odsto izvoza Srbije ide na tržište Unije, dok su kompanije iz država članica najveći poslodavci u Srbiji, predočila je premijerka. Unija je najveći donator u Republici Srbiji i u proteklih 20 godina izdvojeno više od četiri milijarde evra za različite projekte i podrške, navela je Brnabić.

Ona je navela da „šta god se spočitava EU i kritike na njen račun“ svako mora da prizna da je to najveći i najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva.

„Zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, treba da budu deo EU, tog mirovnog projekta. Mir u našem regionu može biti garantovan najbrže kroz zajedničko članstvo u EU“, napomenula je Brnabić.

Brnabić je navela da je i Briselski sporazum obezbedio tu percepciju stabilnosti i obećanje da će budućnost biti drugačija nego što je bila prošlost.

Rat u Ukrajini je promenio sve i u ovom trenutku je svima jasno da su reforme u oblasti vladavine prava, iako važne, na “zadnjem sedištu” kada je reč o usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom, rekla je Brnabić.

„Vrednosno smo se svrstali uz EU, jer poštujemo međunarodno pravo i teritorijalni integritet“, naglasila je Brnabić i istakla da je jedina razlika što Beograd nije uveo sankcije Moskvi.

Govoreći o regionalnim inicijativama, a pre svega o Otvorenom Balkanu, Brnabić je istakla da bi u slučaju da se sve zemlje Zapadnog Balkana pridruže toj inicijativi potencijal rasta BDP bi bio sedam odsto.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu