ANA BRNABIĆ: Evropske integracije i regionalna saradnja strateški prioriteti

Obavezno pročitajte

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su evropske integracije i regionalna saradnja dva osnovna strateška spoljnopolitička priorireta Srbije i da nema jake i stabilne zemlje bez stabilnog, snažnog i dobro povezanog regiona.

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom, rekla je Brnabić, jeste da prioritet u ovom trenutku mora biti formiranje Zajednica srpskih opština.

- Advertisement -

„Kredibilitet Evropske unije (EU) je u tom pitanju – da se formira ZSO i da onda možemo da krenemo dalje“, dodala je Brnabić na skupu Balkanskog fonda za demokratiju.

Ona je rekla da Srbija u svakom smislu pripada porodici evropskih zemalja, a kada je reč o ekonomiiji, “zemlja je već deo EU”.

Skoro 70 odsto investicija dolazi iz zemalja članica EU, 65 odsto izvoza Srbije ide na tržište Unije, dok su kompanije iz država članica najveći poslodavci u Srbiji, predočila je premijerka. Unija je najveći donator u Republici Srbiji i u proteklih 20 godina izdvojeno više od četiri milijarde evra za različite projekte i podrške, navela je Brnabić.

Ona je navela da „šta god se spočitava EU i kritike na njen račun“ svako mora da prizna da je to najveći i najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva.

„Zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, treba da budu deo EU, tog mirovnog projekta. Mir u našem regionu može biti garantovan najbrže kroz zajedničko članstvo u EU“, napomenula je Brnabić.

Brnabić je navela da je i Briselski sporazum obezbedio tu percepciju stabilnosti i obećanje da će budućnost biti drugačija nego što je bila prošlost.

Rat u Ukrajini je promenio sve i u ovom trenutku je svima jasno da su reforme u oblasti vladavine prava, iako važne, na “zadnjem sedištu” kada je reč o usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom, rekla je Brnabić.

„Vrednosno smo se svrstali uz EU, jer poštujemo međunarodno pravo i teritorijalni integritet“, naglasila je Brnabić i istakla da je jedina razlika što Beograd nije uveo sankcije Moskvi.

Govoreći o regionalnim inicijativama, a pre svega o Otvorenom Balkanu, Brnabić je istakla da bi u slučaju da se sve zemlje Zapadnog Balkana pridruže toj inicijativi potencijal rasta BDP bi bio sedam odsto.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

NENAD ČANAK NEZADOVOLjAN APANAŽOM KOJU JE DOBIO OD MILA ĐUKANOVIĆA

Nenad Čanak, denucirani agent RDB koji je u Miloševićevo vreme vođen kao operativna veza „Kobra“, trenutno je u izbornom...

Još priča na sličnu temu