Amerikanci ne dozvoljavaju okončanje krvoprolića na Bliskom istoku, stavili veto na tri rezolucije

Obavezno pročitajte

SAD koriste pravo veta u Savetu bezbednosti UN da sabotiraju međunarodne napore za okončanje krvoprolića na Bliskom istoku, uprkos strašnim upozorenjima osoblja te organizacije o zapanjujućem broju poginulih civila u Gazi, saopštilo je u ponedeljak rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„Svi predstavnici UN zajednički su pozivali na trenutni humanitarni prekid vatre, čime bi se okončala ova nehumana kolektivna kazna, patnja dece, žena i staraca“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova na svom sajtu . 

- Advertisement -

„Međutim, Savet bezbednosti ne može da izvrši svoj direktni mandat i ostaje paralizovan zahvaljujući poziciji jedne zemlje – SAD.

Ministarstvo je dodalo da je Izrael dužan da poštuje međunarodno pravo na palestinskim teritorijama, uključujući Gazu. 

SAD i njihovi saveznici stavili su veto na tri rezolucije, dve koje je predložila Rusija i jednu koju je predložio Brazil, u kojima se poziva na prekid vatre između Izraela i palestinskih militanata. Rusija i Kina su u međuvremenu glasale protiv alternativne rezolucije koju je uveo Vašington. 

SAD su od tada pozivale na „humanitarne pauze“, ali su tvrdile da bi sveobuhvatni prekid vatre u ovom trenutku samo pomogao Hamasu.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu