AMBASADOR UKRAJINE: Srbija izabrala put EU i računamo na njenu podršku

Obavezno pročitajte

Ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je Srbija izabrala evropski put i da Ukrajina računa na njenu povećanu podršku.„Srbija je izabrala evropski put. Shodno tome, računamo na povećanu podršku Srbije, jer nas spaja zajednička evropska budućnost”, rekao je Tolkač za Medija centar.

Upitan da komentariše poziciju Srbije u odnosu na Ukrajinu i Rusiju, Tolkač je rekao da Ukrajina danas ne brani samo sebe, „već i zajedničke evropske vrednosti i budućnost slobodne i demokratske Evrope”.„Svi izjavljujemo svoju privrženost principima međunarodnog prava — nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta država”, rekao je Tolkač kada je reč o uzdržanosti Srbije prilikom glasanja o rezoluciji u Generalnoj skupštini UN, u kojoj se navodi da Rusija mora da bude pozvana na odgovornost za kršenje međunarodnog prava invazijom na Ukrajinu.

- Advertisement -

On je podvukao da je situacija u Ukrajini teška. „Nismo mi napali Rusiju. Mi branimo našu zemlju i branićemo je dokle god bude potrebno. Nemamo drugu otadžbinu. Rusiji je potrebno primirje samo da bi povratila snagu za novu ofanzivu, nova ubistva naših građana. Rusija ne sme da dobije takvu priliku”, rekao je Tolkač.

Ukrajinski ambasador je podsetio da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nedavno naveo pet uslova pod kojima su mirovni pregovori mogući.„To su obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, poštovanje Povelje UN, nadoknada za sve ratne štete, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se invazija neće ponoviti”, rekao je Tolkač.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu