31.8 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija sedi na svojoj stolici

NAJČITANIJE

- Advertisement -

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na pitanje medija iz regiona, da li očekuje kritike na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, da ima spreman odgovor na te kritike i poručio da Srbija sedi na svojoj stolici.

„Očekivao ili ne očekivao, dobiće odgovor”, rekao je Vučić, na pitanje novinara iz Hrvatske koji ga je pitao kako gleda na to što su premijer i predsednik Hrvatske izjavili ranije da Srbija više ne može sedeti na dve stolice, preneo je Tanjug.

- Advertisement -

„Srbija sedi na svojoj stolici i nisu vaš premijer i vaš predsednik oni koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Ali, im čestitam na tome što bi mnogo želeli da vode politiku Srbije. To pokazuje kakav je značaj Srbije i želim im sve najbolje.

Na pitanje da prokomentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je kratko odgovorio:

„I ja sam njemu rekao, da mi to ne očekujemo”.

- Advertisement -

Predsednik Srbije se susreo na kratko sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, pre početka sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana.

„Srdačan i prijateljski susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom pred početak samita u Briselu”, objavio je Vučić na Instagramu, uz fotografiju sa Makronom.

Mecola: Proširenje način da EU uspostavi bezbednost

BRISEL– Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je danas da je proces proširenja Evropske unije važan i da ga treba posmatrati kao način da EU uspostavi svoju geopolitičku bezbednosnu situaciju kako bi se, kaže, sprečio maligni uticaj trećih zemalja koje imaju drugačije interese.

Mecola je novinarima, uoči početka Samita EU-Zapadni Balkan u Briselu, rekla i da je proširenje uvek bilo posmatrano kao reformski proces za zemlje koje žele da vide Evropu kao svoj dom.

Zato je, kaže, danas dan kada bi EU zaista trebalo da otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i razgovore o odobravanju vizne liberazacije sa Kosovom.

„Ovo su stavovi koje ću izneti na Samitu, jer je ovo dan kada treba da se osvrnemo i na Zapadni Balkan, kao na susedne zemlje koje treba da nađu mesto u EU, koja jeste njihov dom”, rekla je Mecola, prenosi Tanjug.

Dodala je da proširenje upravo treba iskoristiti u vreme rata i posmatrati taj proces kao način da EU uspostavi svoju geopolitičku bezbednosnu situaciju kako bi se, kaže, sprečio maligni uticaj trećih zemalja koje imaju drugačije interese u odnosu na osnovne evropske vrednosti.

Mecola smatra i da bi trebalo prihvatiti kao kandidate za EU Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Rama: Dobra stvar da Ukrajina bude kandidat za EU, ali Ukrajinci ne gajite iluzije jer proces traje

BRISEL – Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je dobro da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali je savetovao Ukrajince i da „ne gaje iluzije” jer će proces pristupanja biti veoma dug.

„Severna Makedonija je, koliko se ne verama, kandidat već 17 godina, a Albanija osam godina, tako da Ukrajino dobro došla”, rekao je Rama po dolasku u Brisel na sastanak sa liderima EU.

„Dobra je stvar dati status kandidata Ukrajini. Ali se nadam se da ukrajinski narod neće gajiti velike iluzije”, dodao je Rama, prenosi Beta-AFP.

Evropska komisija preporučila je da se Ukrajini odobri status kandidata kao prvi korak na dugom putu ka članstvu u EU.

Komisija je preporučila da se taj status dodeli i Moldaviji.

Ukrajina je za članstvo u EU aplicirala 28. februara, četiri dana posle početka ruske agresije, a Moldavija i Gruzija su to učinile trećeg marta.

Evropska komisija je za Gruziju ocenila da treba status kandidata da dobije nakon što ispuni određene obaveze.

Pokretanje pristupnih pregovora sa nekom zemljom zahteva saglasnost svih 27 zemalja članica EU, a stavovi evropskih lidera o tome se veoma razilaze.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti