ALEKSANDAR VUČIĆ: Sednica Saveta bezbednosti bila je važan lakmus papir za nas

Obavezno pročitajte

NjUJORK – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN bila važan lakmus papir za nas, a da je dobro i to što su na njoj mogle da se čuju laži Prištine.

On je za RTS rekao da je napravljena prva analiza, a da će za nedelju dana biti napravljena mnogo ozbiljnija analiza svake reči.

- Advertisement -

 

„Trinaest zemalja je izrazilo zabrinutost, Britanci i Švajcarci minimalno i oni su bili protiv nas, jer podržavaju Kurtija, ali ovi drugi su govorili o pogrešnosti ukidanja dinara i mislim da je to bilo važno. Isto tako imate nijanse ko se nama više dopao da li Koreja ili Japan i sl. Velika pomoć je došla od Rusa, Alžira, Ekvadora“, rekao je Vučić.

 Vučić je naveo da je predstavnik Ekvadora bio veoma korektan, jer je on rekao pozdravlja predsednika Vučića i ništa više, a oni su u prevodu sa španskog na engleski rekli i premijera Kosova Aljbina Kurtija, iako on to uopšte nije rekao.

„I onda je on tražio ispravku i izvinjenje sekretarijata UN zbog takve greške. Tu ste mogli da vidite i po tome kako su se kome obraćali, ko šta misli o državnosti Kosova, tako da je i to bio važan lakmus papir za nas“, ocenio je Vučić.

Govoreći o izlaganju ambasadorke SAD pri UN on je rekao da je u pravu kada kaže da SBUN nema šta da raspravlja o situaciji, i da to treba da se radi u EU.

Ona je tu formalno u pravu jer je ta odluka doneta 2010, da se sve prebaci na EU. Sve to razumem nije bilo lako. Nemam šta da joj zamerim na govoru imajući u vidu američku podršku koja je drugačija od naše. Bio sam iznenađen koliko je to pozitivno za Srbiju, ali je ona morala da napravi balans i priča o Banjskoj, ali to je američka politika“, rekao je on.

Vučić je naveo da se naša delegacija pripremila za kratko vreme koliko je to bilo moguće, ali da nije zadovoljan kako su urađene pripreme u zemljama odakle su dolazile članice Saveta bezbednosti.

„Tu ćemo morati da radimo još više, ubedljivije, da se borimo za svako slovo, za svaku reč“, rekao je on, prenosi Tanjug.        

Govoreći o izlaganju Aljbina Kurtija on je u šaljivom tonu rekao da je dobro što se on kao državljanin Srbije uključio u politički život, i stao na stranu određenih političkih faktora, ali da je dobro da brine o političkom životu svoje Srbije.   

„Znam da imamo guvernere, sektor za tu provinciju, privremene institucije, ali da se baš mešam to ne radim. Ali ovo što oni rade pokazuje da su veoma zainteresovani za napredak svoje zemlje Srbije i to je dobro“, rekao je on pojašnjavajući da je to šaljivo rekao.

Kada se radi o Kurtijevim neistinitim tvrdnjama, on je ponovio da je odmah demantovao tvrdnje da se novac na KiM unosi u vrećama i da služi za finasiranje kriminalaca, ponovivši da to radi britanska kompanija Henderson.

„Kada kažu u vrećama nosite pare za kriminalne aktivnosti a onda im kažemo da to radi specijalizovana kompanija, onda ljudi shvataju o kakvim lažima je reč, kao i za opozicionara Sandulovića. Laž je legitimno sredstvo. A onda on ne zna šta da vam odgovori pa počinje da se pravda oko dinara i ljudima postane jasno da možda ipak govorimo istinu“, rekao je Vučić.

NjUJORK – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Aljbin Kurti po celi dan na svojim televizijama i u Savetu bezbednosti govori o rezoluciji koju je doneo Evropski parlament vezano za Srbiju, kao i o mišljenju Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine.

„Ali dobro, to je nešto na šta morate da se naviknete, morate da prihvatite i tu vrstu borbe u kojoj ćete da imate upregnute sve one koji su za nezavisno Kosovo i sve one koji bi njima da služe ne bi li se dočepali vlasti u jednu snažu moćnu zapregu i nas koji pokušavamo tome da se suprostavimo i sačuvamo našu ponositu i dostojanstevnu zemlju. Hocemo li uspeti – videćemo“, poručio je Vučić iz Njujorka za RTS.

Na pitanje koliki je manevarski prostor Srbije, imajući u vidu da su SAD insistirale na tome da treba razmotriti odluku o ukidanju dinara na KiM, Vučić je kazao da je mali manevarski prostor i što se tiče Amerike i zapadnih sila.

„Zato što oni kažu da je to suverena država. Pa ako je to suverena država, a što nas pitate bilo šta? A kako imate pravo da ukidate dinar kad ste napisali tamo da smo mi ti koji finansiramo? Vi ste napisali da imamo pravo da finansiramo preko Zajednice srpskih opština zdravstvo, školstvo, ekonomski razvoj, lokalni razvoj.  Ako je to tako, čime ćemo da finansiramo? Funtama? Dolarima? Čime?“, upitao je Vučić.

Vučić je rekao da oni žele da kažu za tzv. Kosovo da je to njihovo čedo.

„Mi smo ga rodili, mi ga odgajamo, ponekad ćemo da ga povučemo za uvo, ali sve drugo, mi ćemo da budemo na njihovoj strani i to se neće promeniti“, naveo je Vučić za RTS, prenosi Tanjug.

Na konstataciju da je opozicija u Prištini kritikovala nastup Aljbina Kurtija, kažu da je bio jako loš, da je Srbija na neki način u Njujorku uspela da mnogo jače iznese svoj stav i da faktički poruči ono što je htela, Vučić je ocenio da ga napadaju, ali je ukazao i na to šta traži srpska opozicija.

„Išli da traže sankcije protiv svoje zemlje, i hvale se time što su neki rekli da se traži ukidanja fondova za Srbiju. Pa Kurti po ceo dan priča, ne samo na svojim televizijama o tome što oni traže, već pričaju i ovde u Savetu bezbednosti. Jeste primetili dve stvari koje pričaju? Jedno je rezolucija Evropskog parlamenta, a drugo je iz 2010. godine mišljenje Međunarodnog suda pravde. I svaki put isto“, rekao je Vučić.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu