23 C
Belgrade
četvrtak, 30 juna, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Poskupljenja će biti onda kad to Srbija bude mogla da izdrži

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije čuo za izjavu predsednika Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije Jovana Despotovića da će struja da poskupi od 20 do 40 odsto i da nadležni u EPS-u treba da se bave „svojim poslom“, a ne politikom.

„Nisam znao da se oni (nadležni u EPS-u) bave politikom, nek’ se oni bave remontima, nabavkom mašina, neka se potrude da kopaju više uglja, a ne da se bave politikom“, rekao je Vučić u Davosu za TV Pink.

- Advertisement -

On je dodao da će zbog takvih izjava tražiti od EPS-a da svakog dana izdaju saopštenja.

Predsednik je naglasio da će poskupljenja biti onda kada Srbija to bude mogla da izdrži. Veruje u razgovor s Putinom

Vučić je rekao da misli da će razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Advertisement -

„Mislim da hoću, da sačekamo koji dan, možda čovek neće da razgovara sa mnom“, rekao je Vučić upitan da li će razgovarati sa Putinom, nakon navoda iz Kremlja da sastanak nije planiran.

„Ako se slučajno budem čuo s Putinom, kazaće da to nije baš najbolja cena, čak i ako dobijemo bolju cenu. Ako ne mogu ni to da kažu, onda će da kažu da sam ja jedini koji priča sa agresorom i zlikovcem“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, sutra će ministar finansija Siniša Mali ići u Mađarsku da razgovara o gasnom skladištu i u narednim danima očekuje rešenje i videće se da li Srbija može da ga koristi, a naveo je da ga očekuju razgovori s Rusima i da očekuje rešenje gasnog snabdevanja Srbije.

Vučić je dodao da do 31. maja čeka da vidi šta će Evropljani da urade sa šestim paketom sankcija prema Rusiji i da li će one obuhvatati treće strane ili ne, te da će se onda znati šta da se očekuje i radi po pitanju nabavke nafte.

Istakao je da što se sigurnosti snabdevanja tiče, „sa Rusima nikada nije bilo problema“. (kraj) is/and 21:43

O odnosima sa Hrvatskom

Predsednik Srbije kaže, povodom optužnice protiv četvorice oficira Vojske Hrvatske za ratne zločine, da je ponosan na činjenicu da će porodice ubijene dece tokom rata u Hrvatskoj imati nadu da će pravda biti zadovoljena. Upitan o izjavama predsednika Hrvatske Zorana Milanovića tim povodom, Vučić je rekao da izgleda kao da je dozvoljeno „ubijati decu, ali ne i podizati optužnice“.

„Mnogo volim Evropsku uniju, strašno mi je važna, ali devetogodišnje i jedanaestogodišnje dete mnogo su mi važniji“, rekao je Vučić za televiziju Pink i istakao da oni koji su ubijali decu moraju da odgovaraju.

Na pitanje o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da s njegove strane nema problema i da će ponuditi da i hrvatska nacionalna manjina čini deo nove Vlade Srbije.

„Ne mislim da Srbija treba da uvodi vanredno stanje“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u uključenju iz Davosa da ne misli da Srbija treba da uvodi vanredno stanje, kao što je to učinila Mađarska.

Mađarska je uvela vanredno stanje zbog energenata i zaliha hrane, ali i zbog pitanja bezbednosti. Ne mislim da treba da uvodimo vanredno stanje“, izjavio je Vučić.

Govoreći o Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, on je ocenio da je antiruska poltiika na svakom koraku.

„Mi imamo čistu poziciju što se tiče međunarodnog prava i moralnih principa“, rekao je Vučić o poziciji Srbije.

„U Davosu mogla da se čuju različita viđenja, a sada je obojen ukrajinskim bojama“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, na kojem učestvuje, ukrajinska tema nadvila nad svim drugim temama i da svi govore u okviru ukrajinske krize.

On je u izjavi srpskim medijima rekao da je Davos nekada bio mesto gde su mogla da se čuju različita viđenja, a sada je „obojen ukrajinskim bojama“, i da ne misli da postoji raspoloženje da se saslušaju drugačiji stavovi, pa i po pitanju Ukrajine.

Vučić je naveo da u tom kontekstu svi govore o tri elementa, a to su energenti, hrana i održivost, i dodao da će kriza u celoj Evropi biti sve teža i teža. Rekao je da je razgovarao sa mnogo ljudi, među kojima su premijeri Luksemburga, Lihtenštajna i Španije, sa mnogim afričkim i azijskim liderima i da svi dele zabrinutost i gledaju kako da pronađu rešenje za probleme svojih zemalja, među kojima je i snabdevanje energentima.

Na pitanje kakav dijalog očekuje na sutrašnjem sastanku sa liderima Zapadnog Balkana, Vučić je rekao da očekuje da će Aljbin Kurti da iznosi teške optužbe na račun Srbije, a da će on da „odgovori žestoko“.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti