ALEKSANDAR VUČIĆ: Počeli smo da menjamo loše političko nasleđe u odnosima Srbije i Albanije

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Posle sastanka u Vili Mir u Beogradu Vučić i Rama obratili su se medijima. Predsednik Vučić je rekao da su posle više godina ćutanja u odnosima Srbije i Albanije, on i Rama počeli da menjaju to loše političko nasleđe.

- Advertisement -

„Poželeo sam Rami dobrodošlicu, mislim da smo posle decenija ćutanja u odnosima između Srbije i Albanije nas dvojica počeli da menjamo loše političko nasleđe i pokazali rezultatima da naši narodi mogu mnogo brže i bolje da idu napred, rekao je Aleksandar Vučić.

„Ako pogledate nivo robne razmene od 2019. do 2022. videćete da je ona dosta uvećana. Poklapa se sa Otvorenim Balkanom ali i boljim političkim odnosima.

Razgovarali smo o regionalnim pitanjima i Berlinskom procesu koji podržavamo i mislimo da će doprineti poboljšanju odnosa. Doprinećemo realizaciji planova za regionalno tržište, kao što je to uradila i Narodna skupština, rekao je Vučić i naglasio da zna da će Edi Rama uložiti energiju za predstojeći period.

„Pozdravljamo angažovanje Rame i njegov lični doprinos u okviru Berlinskog procesa, rekao je Vučić i istakao da je Berlinski proces koristan regionalni format, koji će doprineti unapređenju procesa pomiranja i prevazilaženju nasleđenih problema iz prošlosti.

„Što se tiče Otvorenog Balkana, mi smo zajedno sa Albanijom pokrenuli inicijativu i ona je donela koristi za sve naše građane. Ona može da doprinese boljem standardu svih naših građana.

Imaćemo i dalje sastanke na ovu temu, i znate da pripremo Vinsku Viziju i naravno pričali smo o regionalnim pitanjima i našim pogledima na KiM, ali ne mislim da bi bilo ni fer ni korektno da to učinim u Raminom prisustvu, to ćemo ostaviti za nas, naše zemlje i dalji tok – izjavio je predsednik Srbije.

Vučić: Nisam video Ramin predlog, formiranje ZSO samo po Briselskom sporazumu

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da nije video nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predložio albanski premijer Edi Rama, ali je naglasio da formiranje ZSO mora da bude  zasnovano na onome što je 2013. i 2015. potpisano i prihvaćeno u Briselu.

„Nisam video taj predlog, a moram da vas uputim na Briselski sporazum, i moram da vas uputim čak i na ono što je bio plan Francuza i Nemaca, koji nam jasno govori da ZSO mora biti zasnovana na onome što je prihvaćeno i potpisano u Briselu 2013. i 2015. godine“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinanare sa Ramom odgovarajući na novinarsko pitanje povodom Raminog predloga statuta ZSO i da li je bilo koji predlog prihvatljiv osim onoga što je predviđeno Briselskim sporazumom.

Vučić je rekao da je pregovarano gotovo dve i po godine o tome.

„Vođeni su teški razgovori i pregovori i sa Hašimom Tačijem i sa Isom Mustafom kada su stavili paraf na principe što mi i danas samo tražimo ništa više i ništa manje od toga. Samo stavite u statut principe i sve ono zbog čega deluje i način na koji treba da deluje ZSO i to je to“, istakao je Vučić.

On je rekao da su Srbi prihvatili i sve ostalo –  regionalnu policiju i sudstvo, i učestvovanje na izborima i mnoge druge stvari čak i civilnu zaštitu koju su neki posle proglasili za terorističku grupu.

„Dakle suština je u tome da ZSO mora da bude formirana, trebalo je da bude formirana pre 10 godina i više, ali očigledno nije bilo dovoljno volje da se to učini. Nisam video taj predlog“, rekao je Vučić.

Rama je rekao da s obzirom da je pomenut predlog želi još jednom da ponovi da je njegov predlog nacrta statuta doprinos koji je dao i koji je po njegovom mišljenju veoma pozitivan kada je reč o njegovom sadržaju.

„Ali, on nije nešto što bi strane trebalo da nužno prihvate. To nije razmatrala nijedna od strana. Žao mi je da neki tamo ne žele da shvate i razumeju da je ovo bio doprinos. Kosovo i ljudi Kosova su ti koji govore u svoje ime, to nije nešto oko čega bih se ja konsultovao sa predsednikom Srbije.

Ono što je stavljeno na papir je predato dvojici kumova francuskog i nemačkog plana, nemačkom kancelaru i predsedniku Francuske i predsedniku Evropskog saveta, da ga pročitaju ili ne pročitaju, uzmu u razmatranje ili ne. Ja ga smatram pozitivnim doprinosom“, rekao je Rama.

On je rekao da smatra da je razvlačenje sa procesom uspostavljanja ZSO strateška greška, kao što je strateška greška da se i dalje razvlači sa uspostavljanjem uslova za građane Srbije da sprovode svoja verska prava i da crkva funkcioniše u okviru Ustava Kosova.

„Takođe smatram da inisistiranje na tome da se ostane u opštinskim zgradama sa policijskim snagama, sa gradonačelnicima koji su pod uslovima bojkota izabrani i koji nemaju uslove da ostanu pravi prepreku da se dođe do rešenja. Ja sam to rekao javno, a evo i ovde to ponavljam“, rekao je Rama.

On je dodao da smatra da će predsednik Srbije jasno reći da kada god se stvore uslovi za izbore oni će se desiti i da će učešće biti obezbeđeno.

Na pitanje novinara da prokomentariše ulogu Albanije kada je u pitanju sednica Saveta bezbednosti UN koju je Vučić tražio zbog situacije na KiM, Rama je rekao da je Albanija članica, kao i članica NATO-a, a takođe i zemlja koja je svesna svoje veličine.

„Tako da mi nismo ni supersila niti imamo kapacitet da se tako ponašamo. Međutim imamo dovoljno sreće da budemo u savezu sa supersilama i iz tog razloga sve što činimo na Savetu bezbednosti UN jeste rezultat konsultacija sa njima. Želim da budem upoznat sa ovom idejom, pročitao sam nešto iz medija ali ne znam šta predsednik misli kada kaže da Savet bezbednosti mora da se bavi pitanjem severa Kosova, tako da mogu o tome da razgovaram kad steknem jasnu predstavu“, rekao je Rama.

U svakom slučaju, dodao je, stav Saveta bezbednosti je u potpunosti  u skaldu sa SAD i zemljama koje su unutar saveza.

„Ono što mene u ovom stadijumu tenzija sada brine, jeste da tenzije ne bi trebalo da poremete naš kompas i da tenzije na severu Kosova ne treba da budu viđene kao isključive akcije samo jedne strane već kao stvar sa kojom se mora pozabaviti zajedno sa svim saveznicima, partnerima i Evropskom unijom, zato što sve zemlje ovde u regionu su posvećene tome da budu deo evropskih integracija“, rekao je Rama.

Rama: Naša dužnost je da mir učinimo nepovratnim

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je sa njim razgovarao o situaciji na severu KiM, ali da o tome ne treba pričati javno, kako se ne bi dalje pogoršala situacija, i da je njihova dužnost da se “mir učini nepovratnim“.

Edi Rama i Aleksandar Vučić (Tanjug – J.I.)

“Stekli smo naviku da pričamo na otvoren način, i da se složimo da se ne slažemo, i da uprkos tome pričamo o ciljevima koji moraju biti zajednički svima u regionu, kako bismo unapredili proces mira. Naša dužnost je da mir učinimo nepovratnim“, rekao je Rama tokom zajedničke konferencije za medije sa Vučićem, i dodao da su potrebni “specifični trenuci poput ovih“, pošto se tada, kako je ocenio mogu postići opipljivi rezultati.

Rama je istakao da su on i Vučić razgovarali i o predstojećem samitu Berlinskog procesa u Tirani u oktobru, i da je to tema koja je od zajedničkog interesa, preneo je Tanjug.

“Imali smo vremena da na sastanku, koji je trajao nešto duže, da razgovaramo opsežno o ključnim temama, kao što je Berlinski proces. Zaista je neizostavno da se na njega fokusiramo i da on prođe uspešno. Smatram da bismo mogli da napravimo nekakav novi plan, kako bi i Evropska komisija mogla da na papir stavi finansije za Zapadni Balkan, da bismo mogli da otvorimo nove puteve za integraciju naših zemalja u tržište EU, ali i da sukobimo mišljenja“, rekao je albanski premijer.

Vučić: „Kumovima“ se ne zovu oni koji vam nameću određene odluke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  izjavio je večeras da je jedini nadležan da predstavlja Nacrt Statuta Zajednice srpskih opština na KiM – srpski Upravljački tim, a ne bilo kakvi „kumovi“, i naglasio da se u Srbiji kumovima ne zovu oni koji vam nameću određene odluke.

„To nisu nikakvi kumovi, nikad Francuska i Nemačka, niti bilo ko drugi, već srpski Upravljački tim, u skladu sa prvim Briselskim sporazumom i svim onim što je postignuto do avgusta 2015. godine“, rekao je Vučić odgovarajiući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Vučić je istakao da ne postoji niko drugi u skladu sa pozitivno pravnim propisima ko je dužan da predstavi nacrt Statuta i ko je dužan da učestvuje u celom procesu pravljenja Statuta, izuzev srpskog Upravljačkog tima.

Premijer Albanije Edi Rama je na to rekao:

„Oni su kumovi francusko-nemačkog plana, ne Statuta, nemački kancelar i francuski predsednik su kumovi francusko-nemačkog plana, ne Statuta, zato što je to plan koji dolazi iz Francuske i Nemačke, nije Srbija ta koja je izradila nacrt takvog plana. Kada je reč o predlogu nacrta Statuta, ponavljam, on je bio samo doprinos koji je usmeren tome da se postigne pozitivan uticaj na sam proces, on nema nikakvu drugačiju svrhu i nema nikakvih drugih potraživanja za strane da ga prihvate“, preneo je Tanjug.

Rama smatra, kako kaže, da ukoliko strane budu zainteresovane da se bave time i da ga pročitaju, da će pronaći mnoge razloge da ga prihvate, makar čak i delimično.

Vučić je na to odgovorio na kraju konferencije za medije da u Srbiji kumove birate sami.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu