ALEKSANDAR VUČIĆ: Otkriću vam tajnu

0
34

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sastanka sa Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati. Vučić je govorio o brojnim temama od nacionalnog i državnog značaja, a posebna tema bilo je i pitanje uvođenja sankcija Rusiji.

Na pitanje da li ćemo uvesti sankcije Rusiji predsednik je podsetio da je Srbija iznela stav o ratu u Ukrajini četvrti dan nakon početka. 

Američki zvaničnik razočaran odlukom kosovskih vlasti

„Otkriću vam tajnu. Bilo je nas sedmoro ili osmoro u kabinetu. Nije pisala moja sekretarica, lično sam svojom rukom pisao zaključke. Sam sam ih pisao. Ti zaključci su politika koju vodim, moj život i život Srbije. Ti zaključci su izdržali 270 dana najgorih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji. Zato što su oni naša suština i srž. Da čuvamo Međunarodno pravo, da osudimo one koji krše to pravo, ali i da ne vodimo politiku sankcija. Možemo možda od toga da se odreknemo u slučaju da imamo mač nad glavom, i to ne bih krio od naroda. Nemamo mač nad glavom, i ja to znam, nije lako, nije jednostavno, a to niko ne zna bolje od mene“, rekao je predsednik.

Srbija je nezavisna zemlja

 Vučić ističe da će Srbija voditi nezavisnu politiku i nastaviti da sledi svoju slobodarsku tradiciju

„Nikakav problem u Srbiji niko nije imao, kao što imaju ovde sa povećanjem cena gasa i električne energije. Pustite da vodimo zemlju, na odgovoran i ozbiljan način, rezultati sve pokazuju. Srbija je ozbiljna i nezavisna zemlja. Izdržali smo 270 dana uz poštovanje prijateljstva i uz odgovornu politiku. Borimo se za nezavisnost svoje Srbije. Za snagu svoje Srbije i poštovanje našeg stava. Nije to pisano da bismo držali konkerenciju za novinare, nego da bi ušlo u istoriju, kako je jedna mala slobodarska zemlja rekla nešto drugačije od ostalih, i izdržala sve. Probu prijateljstva, poštovanja i odgovornosti“, poručio je Vučić iz Pariza.

Sankcije i Rusija

Predsednik je naveo da Srbija može da promeni tu politiku samo ako joj bukvalno Damoklov mač bude iznad glave:

„Da li nam je sada lako, nije. Ali nije nam ni taj mač nije iznad glave. Ja znam najbolje dokle možemo da idemo i ne trebaju mi nikakvi analitičari da mi to objašnjavaju“, rekao je Vučić
Vučić je na kraju priznao i da mu sa hiljadu strana povodom uvođenja sankcija ponavljaju: Moraš, moraš, moraš:

„E, vidite da ne moram! Ako budem morao, ja ću lično da izađem da to kažem“, zaključio je predsednik Srbije

Ostavite komentar