ALEKSANDAR VUČIĆ: Jedina želja Kurtija je da nas uvede u sukob sa NATO-om; stradala trojica Srba

Obavezno pročitajte

Predsednik Aleksandar Vučić navodi da je ovo svakako najteži dan za našu zemlju i naš narod od 2004. i 2008. godine. Naveo je da su, prema informacijama koje je prikupio Beograd, stradala trojica Srba, a postoji bojazan da je preminula i četvrta osoba. Ističe da je glavni krivac za sve što se dešava na KiM je Aljbin Kurti, te da je jedina želja Kurtija da nas uvede u sukob sa NATO-om.

„Odluke ćemo donositi pažljivo i temeljno i sa tim odlukama izaći pred narod na KiM“

Predsednik je rekao da je danas zasedao i Savet za nacionalnu bezbenost i da će odluke donositi pažljivo i temeljno i sa ti odlukama izaći pred narod na KiM.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se formira ZSO, da na severu budu srpski policajci jer je to jedini način da Srbi ne budu protetarni i da ne bude više sukoba.

„Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost i da veruju u svoju državu. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir“, rekao je predsednik.

„Jedini krivac za sve što se dešava oko KiM je Aljbin Kurti, želi da nas uvede u sukob sa NATO-om“

Predsednik Srbije ukazuje da je jedini krivac za sve ono što se danas dešava na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti.

„Jedini krivac, iako ima malo krivice onih koji mu pomažu u tome, za sve što se dešava na KiM je Aljbin Kurti. To je čovek koji je smenio Đurića, iako je suprotno Briselskom sporazumu. Nikakva prava na to nije imao. Ostavio je ljude da brinu sami o svojoj sudbini i sve vreme je provocirao. I žao mi je što je deo Srba na te provokacije naseo. Aljbin Kurti je jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat. Nijedan drugi čovek ne želi sukobe i rat, njegova jedina želja je da nas uvuče u rat sa NATO-om i to je jedino što radi ceo dan“, poručio je Vučić.

„Stradala trojica Srba, postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo“

Prema našim informacijama stradala su trojica Srba sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti,  a da nije bilo neophodno da budu likvidirai, dvojica su teško ranjena i postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo, rekao je predsednik Vučić.

Naveo je da su pratili i presretali šta je to albanska policija radila, kao i da će pokazati dokaze, ali da se čeka na prevod.

„Jedno lice, pitanje je da li će preživeti i da li je preživelo, pošto nisu hteli da mu ukažu pomoć“, rekao je Vučić.

Naveo je da su se Srbi pobunili, ne želeći da više trpe Kurtijev teror. Dodao je da su 62 puta koristili tzv. kosovsku policiju, 55 etnički motivisanih napada.

„Ni na koji način ne želim da opravdam ubistvo kosovskog policajca i to je za osudu“, istakao je predsednik.

„Grupa Srba sa KiM noćas postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je današnji dan jedan od najtežih za našu zemlju i naš narod od 2004. i 2008. godine.

„Trebalo nam je mnogo vremena da sami ispitamo šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji, šta se zbivalo jutros, tokom prepodneva i popodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu ljudima i pripremimo teren za donošenje odgovarajućih odluka“.

Predsednik je rekao da je noćas oko 2.46, grupa Srba sa Kosova i Metohije, postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu Kosova i Metohije.

Zatim, kako je naveo, dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice.

„U 8.57, administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni. Pucnjave i okršaji i dalje traju. U 10.15, albanske vlasti saopštavaju da su četiri opštine na severu zona antiterorističke operacije“, rekao je predsednik.

Istakao je da je u Briselu i Njujorku upozoravao da do ovoga može da dođe.

„Malo ko je želeo da čuje i da sluša“, istakao je predsednik.

Trojica napadača su ubijena, a petorica uhapšena posle noćašnje pucnjave na ulazu u selo Banjska na severu KiM, kada je, prema navodima direkcije policije u Prištini, jedan policajac ubijen, a drugi ranjen.

Nakon sukoba na ulazu u Banjsku, napadači su provalili u dvorište manastira, odakle su nastavili razmenu vatre sa policijom.

Ulaz u selo sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić, kao i saobraćaj na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak su blokirani.

Iz pravca Banjske na magistralnom putu čuje se sporadična pucnjava. 

U manastiru Banjska trenutno je mirno, kako stoji u novom saopštenju Eparhije raško-prizrenske ali vlada neiznesnost i zabrinutost monaha i vernika.

SourceRTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu