ALEKSANDAR VUČIĆ: Imamo na stolu predlog

0
113

Predsednika Srbije Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se naciji iz Palate „Srbija“ u Beogradu, da na stolu imamo predlog Nemačke i Francuske za Kosovo koji predviđa da Priština postane članica UN, bez formalnog priznjanja Beograda. Rekao je da je Srbija spremna da razgovara, ali da je članstvo Kosova u UN neprihvatljivo za Beograd. Vučić je kazao i da će 2. ili 3. novembra početi procedura prijema Kosova u Savet Evrope. Kada je reč o energetici, Vučić je ocenio da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan partner zbog čega će Srbija krenuti u izgradnju novih naftovoda, od kojih će prvi biti izgrađen od Novog Sada do Mađarske. Vučić je najavio i da će mladima koji se za to prijave, pre Nove godine biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

12:16

O sankcijama Rusiji: Rukovodićemo se interesima Srbije

Vučić je rekao i da će, bez obzira šta mislili o politici EU po pitanju Kosova i Metohije, Srbija i njena vlada morati da nastave da rade na mnogo reformi na svom evropskom putu u okviru vladavine prave, na brojnim infrastrukturnim projektima i usklađivanju viznih režima.

„Ono što za nas predstavlja problem, a nosi sve klastere sva poglavlja jeste situacija na Kosovom i Metohijom i jeste usklađivanje naše sa spoljnom politikom EU“, naglasio je Vučić.

Rekao je da se unutrar vlasti u Beogradu na dnevnom nivou razgovara o usklađivanju sa spoljnom politikom EU, i da naravno da postoje različiti stavovi, ali da nikada neće izaći pred javnostako nemaju u potpunosti jedinstven stav.

„Mi mislimo da smo svoju politiku postavili dobro, ali se okolnosti, naravno menjaju. I dalje smatramo da nije fer da svi imaju odnos prem Srbiji kao da se ništa nije dogodilo 1998. i 1999. Voleli bismo da više razumeju našu poziciju. Mi ćemo se rukovoditi interesima Republike Srbije. Nikome ništa ne dugujemo. Oni kojima nismo uveli sankcije 230 dana, nama su uveli za tri dana bez da ih je iko pritiskao“, podsetio je Vučić.

Kazao je i da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji ne samo zbog povoljne cene gasa ili podrške u Savetu bezbednosti UN, već zbog poštovanja međunarodnog javnog prava i „poštovanja sebe, i elementarnih moralnih principa, jer znamo šta su sankcije nama radile“.

Rekao je da jeon nešto oprezniji prema promeni politike ili dnevnom reagovanju, ali da Beograd neće bežati od teških odluka, ako vidi da ne može dalje.

Dodao je ipak da Srbija u ovom trenutku ne ugrožava svoje interese time što čuva svoju poziciju.

12:09

Pet autoputeva i brzih saobraćajnica u narednih godinu dana

TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Vučić je naglasio da Srbija, uprkos svemu, do sada nije uspela da odustane ni od jedne velike investicije.

Najavio je i da će u narednih godinu dana biti otvoreno pet auto-puteva ili brzih saobraćajnica. Deonica Moravskog koridora Pojate – Kruševac biti gotova do kraja godine, a da će brza saobraćajnica od Novog Beograda do Surčina, odnosno auto-puta Miloš Veliki, biti otvorena sredinom februara.

„Verujemo da ćemo do kraja marta završiti obilaznicu oko Beogrda do Bubanj Potoka, što će predstavljati ogromno rasterećenje“, rekao je Vučić i najavio dalje ugovaranje izgradnje beogradske obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva.

U septembru će, prema njegovim rečima, biti otvoren auto-put Ruma – Šabac, dok će do kraja iduće godine Valjevo biti povezano brzom saobraćajnicom sa auto-putem Miloš Veliki.

Kada je reč o železnici, brza pruga će biti izgrađena od Beograda do Niša ut „veliku podršku EU“, dok će brza pruga do mađarske granice biti završena pre kraja 2025. godine.

Vučić je predočio i da je Srbija do kraja septembra privukla više od tri milijarde evra stranih investicija, te da je povećan nivo investicija kineskih i japanskih kompanija.

11:52

Mladima pomoć od 5.000 dinara pred Novu godinu

Vučić je najavio i da će mladima, koji se za to prijave od 1. do 15. decembra, uoči Nove godine biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Država će za tu namenu, kako je rekao, izdvojiti oko 45 miliona evra, što je iznos koji u ovom trenutku može da izdrži.

11:50

Povećanje plata u javnom sektoru

Vučić je najavio i da će plate u javnom sektoru biti povećane za 12,5 odsto, odnosno 25 odsto za vojna lica.

Rast zarada će, prema njegovim rečima, u značajnoj meri da prati i privatni sektor.

Podsetio je i da će minimalna zarada u Srbiji iznositi 340 evra.

11:48

Uvećanje penzija gotovo dvostruko veće od inflacije

Vučić je podsetio da će penzije od 1. novembra biti uvećane za devet odsto, a od 1. januara za dodatnih 12,1 odsto, što znači da će ukupno povećanje iznositi od 20,2 do 20,8 odsto.

Uvećanje penzija, naglasio je predsednik, je gotovo dvostruko više od međugodišnje inflacije.

Prosečna penzija će od naredne godine u Srbiji iznositi gotovo 38.000 dinara.

11:46

Namirnica ima dovoljno, hleb najjeftiniji u Evropi

Srbija je obezbedila da imamo najjeftiniji hleb u Evropi, rekao je Vučić.

Kazao je da smo imali „veliku nesreću“ sa sušom, te su i zlaihe kukuruza i mogućnost izvoza značajno smanjeni, ali da te žitarice imamo sasvim dovoljno.

Naglasio je da je stanje sa suncokretom i suncokretovim uljem „možda i najbolje“ u poslednjih nekoliko godina.

11:44

Srbija finansijski stabilna

Vučić je rekao i da država u ovom trenutku ima više od dve milijarde evra na računu, i da je više nego likvidna.

Javni dug je na 53,7 odsto u odnosu na BDP, rekao je Vučić i dodao da je problem dalje jačanje američkog dolara, ali da će Srbija uspeti da dug u dolarima do kraja godine svede na svega 12 odsto.

Podsetio je da su u toku razgovori sa MMF-om i da očekuje da se postigne dogovor o novom stend baj aranžmanu, naglasivši da nikakvih dodatnih problema ni po pitanju kursa, ni pi pitanju solventnosti, ni po pitanju likvidnosti, neće biti.

11:32

Nove hidroelektrane i kupovina udela u mađarskim nuklearkama

Vučić je rekao i da je predlog Ministarstva energetike da se izgrade hidroelektrane Đerdap 3 i Bistrica, što bi zajedno koštalo oko četiri milijarde Evra.

O projektu Đerdapa 3 se razgovara sa Amerikancima, jer kako je rekao, „samo oni mogu da nam reše sva pitanja sa Rumunima“.

„Sa Mađarskom razgovaramo da se uvežemo još bolje, da budemo suvlsnici dela njihovih nuklarnih elektrana Pakš-1 i Pakš-2“, rekao je Vučić i objasnio da bi to Srbija platila novcem ili bi mađarska dobila srazmeran udeo u srpskim kompanijama.

Dodao je i da se sa Amerikancima, Norvežanima, Britancima i arapskim zemljama razgovara o izgradnji novuh kapaciteta obnovljivih izvora energije, ali da ćemo morati da obezbedimo da ta struja ostane u Srbiji.

Rekao je i da Srbija razmišlja o uvođenju ekstraprofita na obnovljive izvore energije, po ugledu na EU, jer su neke kompanije iz tog sektora, kako je rekao, u prethodnom periodu zaradile desetostruko više nego inače.

Vučić je kazao da će u narednom periodu sa Indijcima i Kinezima da se razgovara o izgradnji još jedne rafinerije nafte, jer su svi kapaciteti u Pančevu zauzeti i Srbija trenutno ne može da prerađuje druge tipove nafte, primera radi iz Irana i Venecuele, iako bi, kako je naveo, mogla da je nabavlja po povoljnim uslovima.

11:26

Srbija već deset dana ne uvozi struju

Govoreći o snabdevanju električnom energijom, Vučić je naglasio da Srbija već 10 dana nije uvezla nijedan kilovat struje, zahvalio je „novreškim prijateljima“ na savetima koje nam daju.

„U ovom trenutku ne uvozimo električnu energiju, čak štedimo ulaganja naša kroz manju potrošnju uglja, na deponijama imamo preko 700.000 tona uglja“, naglasio je Vučić.

Rekao je i da kada bude povećanja cena struje, to će, kao i u slučaju gasa, biti u veoma razumnim i malim okvirima.

„Te će Srbija biti, rekao bih i dalje zemlja sa najnižom cenom električne energije“, poručio je predsednik.

11:23

Novi izvori gasa preko Bugarske

Vučić je najavio i izgradnju nekoliko gasnih interkonektora, podsećajući da je već u toku izgradnja interkonektora ka Bugarskoj i da bi trebalo da bude završena do narednog septembra.

Tim gasovodom bi Srbija trebalo da dobija tečni gas iz Aleksandropulosa, a razgovaraće se i sa rukovodstvom Azervejdžana o priključenju na gasovod TAP ili TANAP.

Vučić je zahvalio EU što je podržala izgradnju gasnog interkonektora ka Severnoj Makedoniji, a istakao je i da je važno izgraditi i veze sa Rumunijom i BiH, ukoliko te zemlje budu zainteresovane za to.

Pored toga, Vučić je naglasio da se u Srbiji gradi i veliki broj unutrašnjih gasovoda.

Ostavite komentar