ALBANCI BESPRAVNO KRČE ŠUME NA JUGU SRBIJE: Danju seku, noću vuku

Obavezno pročitajte

Poslednjih nedelju dana u ataru kuršumlijskog sela Rastelnica Albanci sa Kosova danonoćno bespravno seku šumu. Oni idu toliko daleko da su stigli do glavnog puta ka Lukovskoj banji, na četiri kilometara daleko od administrativne linije između kuršumlijske i podujevske opštine. To je potez koji je duboko u kuršumlijskom kraju.

Malobrojni meštani ovog sela su očajni i nemoćni, kao i šumari. Svakodnevno se prijavljuje bespravna seča šume, ali pomaka nema.

- Advertisement -

„Tokom čitavog dana oni seku, a onda noću vuku. Evo i sada se čuju traktori“, kaže Uroš koji živi u Kuršumliji, a u Rastelnici ima kuću.

On dodaje da šumar koji je zadužen za ovaj kraj svakodnevno prijavljuje bespravnu seču.

„Vi ne znate koja je to strahota, jer seku sva najbolja i najzdravija stabla. To niko ne može da veruje, dok se lično ne uveri. Mi ne smemo ni da priđemo tom području, a šumar ide kada utvrđuje štetu samo uz pratnju“, objašnjava situaciju sagovornik Rešetke.

I ostali meštani ovog planinskog kraja su očajni i ne znaju kako da spreče krađe. Najgore u svemu je što su šumokradice došle do glavnog puta.

Ova situacija je karakteristična poslednjih godina i šumokradice su bukvalno obrstile šume duž administrativne linije između uže Srbije i južne srpske pokraine Kosova i Metohije. Neretko se događa da iz vatrenog oružja pucaju na policijske patrole. U određenim periodima se „primire“ ali onda krene nova navala. Tako je poslednjih dana.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu