ADVOKAT NIKOLE PETROVIĆA: Tražimo kazne zatvora za novinarke KRIK – zaigrale se

Obavezno pročitajte

Danas je održano suđenje novinarkama KRIK-a Dragani Pećo i Vesni Radojević po tužbi Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Petrović nije želeo da kaže zašto traži zatvorske kazne za novinarke, ali njegov advokat Srđan Radovanović, poručio je smejući se cinično da je to zato što su učinile krivično delo.

- Advertisement -

„Zaigrale su se i prekoračile granice istraživačkog novinarstva. Ne znaju tačno šta je istraživačko novinarstvo, već se ponašaju kao Ilija Čvorović“, kazao je advokat Nikole Petrovića.

Suđenje po tužbi nekadašnjeg direktora Elektromreža Srbije Nikole Petrovića protiv Pećo i Radojević, posle više od godinu dana trajanja, krajem oktobra prošle godine zbog promene sudije krenulo je ispočetka u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Petrović je tužio novinarke КRIК zbog teksta „Predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića“.

„Tužba je podneta uprkos činjenici da novinarke u istraživanju zbog koga su tužene nisu iznele podatke iz tužiočevog privatnog, već poslovnog života. O temi kojom su se bavile javnost ima opravdani interes da bude informisana i novinarke su, vodeći se tim ciljem, o kompanijama objavile podatke koje potiču iz zvaničnih dokumenata“, rekla je krajem prošle godine advokatica koja zastupa novinarke Krika Kruna Savović Savović i ukazala da to nije prvi put da Petrović tuži KRIK zbog istog navodnog krivičnog dela.

U tužbi se navodi da su novinarke KRIK-a u istraživanju nezakonito koristile Petrovićeve lične podatke – iako u tekstu takvi podaci nisu objavljeni, već samo informacije o kompanijama koje potiču iz zvaničnih dokumenata.

Petrović tužbom traži zatvorske kazne – dva meseca za Pećo i mesec dana zatvora za Radojević.

Njegova tužba jedna je od 11 po kojima se vode postupci protiv novinara i urednika KRIK-a. Članovi redakcije, kao i medijske i novinarske organizacije, smatraju ove tužbe SLAPP tužbama, odnosno onim koje se podnose isključivo sa ciljem zastrašivanja i pritiska, kako više ne bi pisali o toj temi, navodi KRIK.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

IRENA VUJOVIĆ POSLALA PORUKU: Ološ hoće da vlada sa ološem!

Član predsedništva Srpske napredne stranke i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pružila je podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, koji...

Još priča na sličnu temu