21.4 C
Belgrade
utorak, 28 juna, 2022

ZVANIČNI IZVORI: Patrijarh živ, u teškom stanju

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90), kako zvanično tvrde iz SPC i VMC „Karaburma“ gde se leči, u teškom je stanju.
Nova.rs je prethodno objavila vest da je patrijarh preminuo, na VMC Karaburma, gde se lečio od koronavirusa. Za Nova.rs ovo su potvrdila dva nezavisna izvora – izvor iz SPC, i izvor blizak lekarima na VMC, gde se patrijarh leči već dve nedelje.

Nova.rs je, i pored nekoliko potvrda o smrti Irineja, dogodila oko podneva danas, odlučila da se drži zvanične verzije iz poštovanja prema SPC i vernicima.

Inače, kako nam je ispričao vladika iz SPC, oni su oko podneva obavešteni o smrti patrijarha.

- Advertisement -

Nekoliko medija bliskih vlasti – Novosti.rs, Republika.rs, Informer.rs i Objektiv.rs, takođe su pustili i pušovali vest o smrti Irineja, posle čega su je brže-bolje povukli i naveli da je u teškom stanju.

patrijarh,


Ranije tokom dana, Srpska pravoslavna crkva je objavila da je pogoršano zdravstveno stanje Irineja, koji se u kovid bolnici Karaburma lečio od posledica zaraze koronavirusom, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

“Došlo je do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica COVID 19. Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara prati opšte i kliničko stanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. O zdravstvenom stanju Njegove Svetosti javnost će biti i na dalje izveštavana” saopštila je SPC.

- Advertisement -

Izvor “Nove” iz SPC i posle povlačenja ostao je pri informaciji koju je dao, a koja je, kako je dodao, poznata u krugovima SPC najbližim patrijarhu.

Nakon objave medija o smrti patrijarha, sajt SPC je pao.

Početkom novembra iz SPC je saopšteno da je Irinej zaražen koronavirusom i da je primljen u specijalnu kovid bolnicu u Beogradu.

Parijarh Irinej je 1. novembra prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali je procena da je zaražen pre te sahrane, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika i pre te sahrane registrovan slučaj zaraze koronavirusom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti