ŽUJOVIĆ: Otvorena pisma ne menjaju stvar, potrebna je akcija

Obavezno pročitajte

Žujović i dalje žestok

Među potpsinicima otvorenog pisma kojim se, trenutno, više od 720 lekara ogradilo od Kriznog štaba i upozorilo da se nalazimo u javno zdravstvenoj katastrofi, nema pulmologa Dejana Žujovića koji je poznat kao oštar kritičar svih problema u srpskom zdravstvu. U izjavi za NOVA RS. portal Žujović kaže da se slaže sa svime što su njegove kolege napisale, ali podseća da on već mesecima na to ukazuje i o tome javno govori, pa sada ne vidi potrebu da nešto zvanično potpisuje.

“Koliko dugo ja to već pričam. Što bih se potpisivao?”, objašnjava Žujović.

- Advertisement -

On smatra da ovakvo javno pismo suštinski ništa neće promeniti.

“Baciće ga u zaborav u roku od sedam dana. Bez nekih javnih nastupa i javne akcije ničega neće biti”, pribojava se Žujović.

On svoje kolege, potpisnike otvorenog pisma, pita koji su dalji konkretni potezi?

“Ok, skupili smo 2.000 potpisa i šta će da bude – ništa. Ima 30.000 doktora u Srbiji, treba 27.000 doktora da potpiše da bi oni krenuli da razmišljaju o tome. Pitanje je gde su lekarska udruženja i sindikati, zašto se udruženja ne javljaju?”, primećuje Žujović.

Sagovornik NOVE RS. u svom stilu odgovara doktorki Dariji Kisić Tepavčević koja je konstatovala da potpisnici nisu dovoljno stručni i da nema eepidemiologa, imunologa i virusologa.

“Do sada smo imali epidemiologe, pa evo kakvi su nam rezultati”, konstatuje Žujović.

On ima i važnu poruku za svoje kolege koje su potpisale otvoreno pismo.

“Nemate kome da se pravdate, istina je na vašoj strani”.

Podsetimo, neformalna grupa lekara u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ocenjuje da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi, o čemu je pisala i francuska novinska agencija AFP.

Kao što je Nova.rs već pisala, lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

ADRA: 4.000 ljudi na ulicama Beograda, država otežava beskućnicima

Nevladina organizacija ADRA je u proteklih godinu dana pružila podršku za 1.850 osoba, od kojih su 95 odsto primarni...

Još priča na sličnu temu