14 C
Belgrade
četvrtak, 1 oktobra, 2020

ŽUJOVIĆ KRIZNOM ŠTABU: Zatvorićete škole posle 3 nedelje

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Žujović o školi

Od septembra će đaci od prvog do petog razreda morati da sede četiri časa dnevno u klupama, pod maskama, a bavljenje kolektivnim sportovima im se ne preporučuje. O tome kako će se ovakav boravak u školi odraziti na decu, razgovarali sa pulmologom dr Dejanom Žujovićem.

Školska godina pred nama biće potpuno drugačija od svega na šta smo navikli – pre svega, tek će jedan broj đaka fizički pohađati nastavu. Dr Dejanu Žujoviću, pre svega, nije najjasnija ova odluka Kriznog štaba. On upozorava da je povratak dece u školu jako rizičan potez, koji neće izaći na dobro.

- Advertisement -

“Iskreno, ja nemam neko dobro mišljenje uopšte o odluci da deca krenu u školu. Ne vidim razlog da deca od prvog do petog razreda krenu u školu, a da starija deca ne idu, nije mi to baš jasno. Ne znam kako je ta granica od petog razreda postavljena i zbog čega. Voleo bih da vidim neku materiju na kojoj su bazirali tu odluku. Mislim da će škole biti brzo zatvorene, posle prve tri nedelje, kada epidemija bude izbila, da će se ta odluka promeniti”, upozorava dr Žujović za naš portal.

žujovič,
Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Epidemiolog Predrag Kon danas je saopštio da se bavljenje sportovima u školi neće tolerisati, a da će se fizičko vaspitanje održati uz potrebnu distancu. Uskraćivanje fizičke aktivnosti deci takođe nije razumno, smatra Žujović.

“Važno je da deca izlaze napolje, bar u septembru u školsko dvorište da se igraju ‘između dve vatre’ ili čega god. Tu će sigurno biti dovoljne distance. Ne vidim razlog da igrači Crvene zvezde mogu da igraju a da deca ne mogu da se bave fizičkim vaspitanjem, što je možda najvažniji predmet u školi”, kaže on za Novu.

- Advertisement -

Danas je zabrinjavajuć broj dece sa zdravstvenim problemima koji nastaju usled nedostatka fizičke aktivnosti – kada je nemaju u školi, mnoga deca je nemaju uopšte. Ipak, nisu samo članovi Kriznog štaba krivi za to, ukazuje pulmolog.

“Dobar procenat dece ima problem sa gojaznošću, dobar procenat dece ima problem sa skoliozom, ali problem je i onaj drugi deo dana, kad su kod roditelja, koliko se bave sportom. Ne možemo samo da krivimo Krizni štab za izgled naše dece, već i roditelje. Oni suviše decu puštaju da sede ispred kompjutera i televizora, a treba da ih malo teraju da idu napolje i da se bave sportom”, savetuje doktor.

Posebno su, smatra on, ugrožena deca u gradovima.

“Deca na selu bar nešto pomažu roditeljima, imaju neke fizičke aktivnosti, a deca u gradu apsolutno ništa, osim sedenja i nekih prinudnih položaja u gradskom prevozu”, govori dr Žujović.

- Advertisement -

Najzad, doktor nam je otkrio i kako bi se, da je on u Kriznom štabu, postavio prema problemu povratka dece u školu u vreme pandemije koronavirusa.

“Uopšte ne bih razmatrao povratak u školu. Ne vidim zašto se polazak u školu ne bi pomerio do novembra ako treba, dok se ova situacija ne raščisti, da se epidemiološka situacija dovede u red. Neka se krene sa onlajn nastavom kakva god da je”, zaključuje Žujović.

SourceNova S
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

RUSIJA UPOZORAVA: Sirijski teroristi u Nagorno-Karabahu!

Sirijski militanti u Nagorno-KarabahuMoskva je zabrinuta saopštenjima o prebacivanju militanata ilegalnih oružanih grupa u zonu sukoba Nagorno-Karabaha, navodi...

AKO NEMAŠ SVOJE UKRADI TUĐE: Albanci bi da prisvoje Miloša Obilića!

Albanci bi da prisvoje Srpsko nasleđeAlbanski premijer Edi Rama predstavio je na Fejsbuku prirodne lepote Severne Makedonije ―...

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV KRIZNOG ŠTABA: DR.Kon priznao prikrivanje podataka pred izbore!

Janko Veselinović pozvao tužilaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv članova kriznog štabaPredsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio...

(FOTO)VUČIĆ UHVAĆEN U LAŽI: Srbija prodavala oružje Azerbejdžanu i Jermeniji!

Jermenska diplomatkinja o izvezenom oružjuJermenska diplomatkinja Sosi Tatkijan izjavila je da je Srbija prodavala oružje i Bakuu i...

(VIDEO)SNIMAK SUKOBA U NAGORNO-KARABAHU: Dron razneo Jermenske vojnike!

Snimak dronskog napada objavljen od stane ministarstva odbrane AzerbejdžanaSukobi azerbejdžanskih i jermenskih vojnih snaga u regionu Nagorno-Karabah postaju sve žešći.