ZORANA MIHAJLOVIĆ: Rusija vodi osvajački, a ne oslobodilački rat! Putin dovodi svako dete na korak od stradanja!

Obavezno pročitajte

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija mora da jasno definiše svoju poziciju na novoj svetskoj geopolitičkoj karti i da pronađe svoje mesto za budućih 100 godina.

„Mislim da mi kao država svakako treba da se opredelimo i jasno definišemo svoju poziciju, jer su ovo stvari koje prevazilaze normalno ponašanje. Mi smo na korak od svetskog rata u 21. veku, kada bi svi trebalo da se borimo za bolje uslove života“, rekla je Mihajlović na TV Prva.

- Advertisement -

Prema njenim rečima, Rusija vodi osvajački, a ne oslobodilački rat i ruski predsednik dovodi ceo svet, svakog građanina, svako dete, na jedan korak od stradanja.

„U takvoj situaciji mi moramo da imamo jasan stav i da nađemo svoje mesto za budućih 100 godina. Svet se menja, geopolitička situacija je drugačija i moramo da gledamo u budućnost i da tražimo svoje mesto“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla i da je ceo svet u energetskom svetskom ratu i da država uprkos krizi čini sve da obezbedi dovoljne količine energenata za privredu i domaćinstva.

„Ovo što se dešava u vezi s naftovodom ‘Družba’, koji je inače najduži naftovod na svetu, dug oko 4.000 kilometara i kroz koji prolazi samo ruska nafta, deluje kao produžetak onoga što se desilo na gasovodu Severni tok. Jer se prvo mislilo da je u pitanju održavanje, pa je bilo reči da je došlo do kvara, pa se ispostavilo da nije bilo tako, nego je bila sabotaža“, rekla je ministarka.

Ona je ponovila da ne postoji opasnost od nestašica naftnih derivata na srpskom tržištu i da novi paket sankcija EU kojim se zabranjuje uvoz ruske sirove nafte neće uticati na stabilnost snabdevanja.

„Sa stanovišta snabdevanja naftom našeg tržišta, neće biti problema, jer smo i do sada uvozili sirovu naftu iz drugih zemalja preko Jadranskog naftovoda, ne samo rusku. To nije ništa novo za nas i mi smo znali za ovakav scenario od maja. Ono što je važno jeste da ćemo svakako imati dovoljne količine sirove nafte. Rezultat zabrane uvoza ruske nafte posle 5. decembra će biti manji profit NIS-a, a ne povećane cene na pumpama“, dodala je.

Mihajlović je rekla da bi izgradnja naftovoda do Mađarske, i do Albanije i Grčke, preko Severne Makedonije, značila da Srbija postaje tranzitna ruta.

„Imamo Janaf, dobijamo naftu preko tog naftovoda, ali je važno da strateški razmišljamo. Naftovod od Pančeva do Niša, Skoplja, i dva kraka – ka Solunu i Draču, a s druge strane i izgradnja naftovoda od Pančeva do Mađarske, značilo bi da Srbija postaje tranzitna ruta. To su investicije vredne između 500 i 700 miliona evra, ali to je uobičajeno za tako velike projekte koji su važni ne samo za Srbiju i region, već i šire“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da kada je reč o Turskom toku, preko kojeg Srbija dobija gas, važno da je država reagovala, ako postoje bilo kakve najave, da sve nadležne institucije koje se time bave vode računa da ono što ide kroz Srbiju bude zaštićeno.

„Mi smo spremni koliko možemo, imamo napunjeno skladište u Banatskom Dvoru, imamo pola milijarde kubnih metara u Mađarskoj i dopremanje kroz Balkanski tok. Ako se desi da gas ne dođe do nas, bilo da se radi o sabotaži ili kvaru, tog trenutka se aktiviraju krizni planovi i kreće supstitucija mazutom. Imamo dovoljno energenata za sve toplane“, rekla je Mihajlović.

Ona je, upitana o ceni grejanja tokom predstojeće zimske sezone, rekla da odluku o tome donose lokalne samouprave, ali da je preporuka Ministarstva da ne povećavaju cene grejanja.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu