12.9 C
Belgrade
sreda, 28 septembra, 2022

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Realno da se EPS zaduži još milijardu evra da bi funkcionisao

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je realno da se javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) zaduži dodatnih milijardu evra da bi moglo nesmetano da funkcioniše i dodala da je EPS u 2022. godinu ušao sa velikim gubitkom.

„Energetska kriza traži da mi energetsku krizu rešavamo, a to znači da imamo dovoljno novca, što i imamo. Na žalost, platili smo puno – više od 700 miliona evra na uvoz električne energije, uglja i mazuta od trenutka kada je EPS imao kolaps u decembru“, rekla je Mihajlović u emisiji „Marker razgovor“ na televiziji Insajder.

- Advertisement -

 Mihajlović je naglasila da će predstojeća zima za Srbiju biti teška, ali da se radi na obezbeđivanju energetskog sektora i da je zato nabavljeno dovoljno energenata za minimum 60 dana.

„Za poskupljenje struje potrebno zeleno svetlo od NBS i Ministarstva finansija“

Na pitanje da li će doći do poskupljenja električne energije, Mihajlović je odgovorila da Ministarstvo energetike ostaje pri stavu da cena struje mora biti povećana, a da je zbog toga doneta i Uredba o energetski ugroženom kupcu koja bi trebalo da zaštiti građane. 

„Odluka (o poskupljenju) još nije doneta zato što je mišljenje Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije da bi to uticalo na inflaciju i to je jedan od razloga zašto cena električne energije još nije porasla. Kada oni budu smatrali da je to u redu u odnosu na fiskalnu stabilnost države, verujem da će do toga i doći“, navela je Mihajlović.

„Ministarsko mesto u novoj vladi nije za mene ako…“ 

- Advertisement -

Na pitanje da li bi prihvatila još jedan mandat na mestu Ministarstva za energetiku, Mihajlović je odgovorila da bi razmislila o tome ako bi bio postignut dogovor kako da se vodi sektor energetike.

„Ako ćemo i dalje da ostanemo spori i neefikasni u nekim oblastima, ako ćemo i dalje da ne donosimo odluke koje treba da donesemo a tiču se i novih kapaciteta, investicija i izvora energije, kao i snažnog sektora u smislu funkcionisanja javnih preduzeća – onda u toj situaciji sigurno ne. (…) Kriterijuma mora da bude – da li smo spremni da menjamo energetiku, ako nismo onda to nije mesto za mene ili ljude poput mene“, dodala je ona. 

Mihajlović je naglasila da nova Vlada mora bude jasna, snažna i opredeljena – „potpuno drugačija od trenutne“ i ocenila da je ovaj saziv Vlade „po efikasnosti jedan od najlošijih“.

Govoreći o tome kada očekuje da će biti formirana nova Vlade Srbije, Mihajlović je navela da bi svi voleli da to bude što pre, ali da je potrebno da se završi izborni proces, nakon parlamentarnih izbora održanih 3. aprila.

„Kada se to završi, prvo da dobijemo parlament. Kako god da pogledate, parlament je možda trenutno najvažniji – da možemo da menjamo zakone, da možemo da donosimo nove zakone a nakon toga slede i razgovori o formiranju Vlade. Nije presudno kada je će biti nova Vlada, već kakva je i kakvi su joj ciljevi“, dodala je ona.

Mihajlović, koja je i visoka funkcionerka Srpske napredne stranke, govoreći o odnosu sa svojim stranačkim kolegom Vladimirom Đukanovićem rekla je da nije reč o sukobu, već da samo ona ne može da prećuti neke stvari o kojima je „neverovatno slušati u 21. veku“.

Na pitanje o tome što ju je premijerka Srbije Ana Brnabić kritikovala nakon što je govorila za jedan od medija koji nisu naklonjeni vlasti, Mihajlović je odgovorila da se na tom primeru vidi „kako određeni pojedinci“ gledaju na to šta ona radi.

„Drugačiji stav u odnosima s Rusijom“

Na pitanje da li je trenutna Vlada u tehničkom mandatu nečim sprečena da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu ili se na taj način s tom odlukom odugovlači, Mihajlović je odgovorila da je „svima jasno“ da će Srbija morati drugačije da pristupi svom odnosu s Rusijom. 

„Samo neko ko ne razmišlja i ne vidi šta se dešava danas u Evropi i koliko će svet biti potpuno drugačiji nakon završetka rata – to znači da će biti potpuno drugačiji odnosi snaga. Srbija sa novom Vladom mora da se odluči na neke druge načine, odnosno da pokaže drugačiji stav u odnosima s Rusijom“, ocenila je ona.

Na pitanje da li su načinjeni neki koraci u vezi sa projektom „Jadar“ rudarske kompanije Rio Tinto, Mihajlović je odgovorila da se ništa nije dešavalo otkad je ukinuta Uredba o prostornom planu.

„Kao neko ko je u energetici i rudarstvu, kao neko ko zna šta znače te mineralne sirovine koje su najkritičnije na svetu – ja mislim da mi moram da otvorimo široku raspravu i dovedemo najbolje ljude na svetu da pokažu onima koji ne veruju zašto je to značajno i da li postoji ekološki sigurno rešenje da se u podzemnom rudniku skladišti litijum“, rekla je ona.

- Advertisement -
SourceInsajder
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti