15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

ZORANA MIHAJLOVIĆ PORUČILA GRAĐANIMA: Jako je važno da struja poskupi! Važno je!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Elektroprivreda Srbije je Agenciji za energetiku dostavila predlog o povećanju cene struje od 6,5 odsto“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Mihajlović je za TV Prva rekla da očekuje da će se ta procedura završiti i odluka biti objavljena do kraja ovog meseca.

- Advertisement -

– Kad pogledate prosečan račun domaćinstva sada i posle poskuljenja, razlika je od 280 do 340 dinara – tvrdi Mihajlović.

Ona je rekla da je „važno da dođe do tog povećanja“, jer je poskupelo sve od čega se „pravi“ struja i poručila „da o tome sledeće godine moramo da mislimo mnogo ozbiljnije“.


– Jako je važno da do tog povećanja dođe, iako nije popularno o tome govoriti. Ali to je nužno, sve u lancu od čega se pravi struja je otišlo gore – rekla je Mihajlović.

Kada je reč o pripremama za zimu, Mihajlović je istakla „da smo relativno sve spremili“, ali i da to ne znači da „ne može da se desi neki problem, primera radi, da ne dođe gas, iako smo ga platili“.

- Advertisement -

Zorana Mihajlović FOTO: ATA ImagesZorana Mihajlović FOTO: ATA Images


Podsetimo da bi ovo poskupljenje struje trebalo da stupi na snagu 1. septembra, ali je račun za električnu energiju već sad veći. Naime, stupila je na snagu nova Uredba o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2022. godini.

To znači da je naknada za podsticaj obnovljivih izvora energije, koja ulazi u račun za struju, sa 0,435 dinara povećana 0,801 dinar po kilovat satu i primenjuje se već od avgusta. Za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata ta naknada do sada je bila oko 150 dinara.

Na primeru domaćinstva koje troši 350 kilovatsati mesečno, što znači da ne ulazi u plavu zonu, ako 30 odsto struje troši u jeftinoj tarifi, račun će mu od 1. septembra biti veći za 11,5 odsto. Ovde nisu uračunati eventualni popusti za plaćanje na vreme, kao ni taksa za javni servis od 299 dinara.


Prema istoj računici, domaćinstvo koje troši 350 kilovatčasova struje mesečno, što je granica za ulazak u plavu zonu, sada ima mesečni račun 3.094,5 dinara koji će se od septembra popeti na 3.447,25 dinara, odnosno oko 11,5 odsto.

Od toga, oko 1.870 dinara su troškovi potrošene električne energije, oko 510 dinara fiksni trošak javnog snabdevača i obračunska snaga, a više od 1.000 dinara su naknade, akcize i porezi.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. A nama gradjanima je jako važno da NE poskupi! Ne mogu da se otmem utisku da hoćete da struja poskupi zbog nerada, neracionalnog zapošljavanja i javašluka vladajuće garniture u EPS-u uključujući vašeg roštiljdžiju. Kao i uvek sve vaše greške idu preko ledja osiromašenog naroda.

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: