18.2 C
Belgrade
nedelja, 25 septembra, 2022

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Evropska unija je naša sudbina

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Tačno je, dodaje, da je pristalica EU manje, i da se trenutno manje od polovine stanovništva izjašnjava za članstvo, a razlog je u tome što građani misle da EU od njih zahteva previše, između ostalog priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, ocenila je ministarka.

Moramo u EU, to je jedini put, Evropa je naša sudbina, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

- Advertisement -

Mihajlovićeva je, u intervjuu za bečki dnevnik „Kurir”, rekla da je jasno da je put Srbije evropski put, ali da to nije jednostavno. Podsetila je da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani imaju osećaj da EU previše traži od Srbije, i da su prijatelji na istoku.

„Vlada ponavlja svakog dana da naš put može voditi samo u pravcu EU. Želimo evropske standarde. Međutim, u ovom trenutku je za nas bilo nemoguće uvesti sankcije protiv Rusije, iako smo protiv rata”, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da nije jednostavno i da će pritisak zapada sigurno rasti.

- Advertisement -

„Videćemo kako će nova vlada, koja bi trebalo da bude uspostavljena narednih dana, o tome odlučiti”, naglasila je ona, preneo je Tanjug.

Na pitanje šta žele građani i da li veruju da Srbija sama može opstati u globalnoj trci, Mihajlovićeva je kazala da veruju da Srbija može sama da preživi i da ima izbor, ali im se sviđa zamisao Otvorenog Balkana, jer smatraju da smo svi jednaki u regionu.

Tačno je, dodaje, da je pristalica EU manje, i da se trenutno manje od polovine stanovništva izjašnjava za članstvo, a razlog je u tome što građani misle da EU od njih zahteva previše, između ostalog priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Mihajlovićeva se složila sa konstatacijom da je činjenica da mala zemlja poput Srbije u ovim vremenima sama ne može preživeti, i naglasila da Srbija mora u EU jer je to njena sudbina.

„Jedan primer, koji svakog natera na razmišljanje – kada pitate ljude gde žele poslati decu na studije, onda niko ne odgovara u Rusiju ili Kinu već u zapadnu Evropu ili SAD. To je činjenica”, podvukla je ona.

Istakla je da Srbi žude za boljim životom, stabilnošću.

„Građani žele stvarno bolji život. Zbog toga bi političari u zemlji trebalo više da misle na ljude, a ne samo na politiku”, poručila je ona.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti