ZLATNO DOBA, ZA NAŠU DECU: Meso u Srbiji košta kao u Švedskoj!

Obavezno pročitajte

Ovih dana šok na rafovima. Litar ulja ide i do 225 dinara, a kilogram junetine u Srbiji sada košta skoro kao u Švedskoj. Junetina se ovih dana i na mesnim odeljenjima velikih trgovačkih lanaca prodavala i po 950 dinara za kilogram. U poslednja tri meseca poskupela je i više od 200 dinara, a na tržištu tvrde da bi moglo doći i do novih, većih cena.

– Istina jeste da je junetina u poslednje vreme značajno poskupela, a nakon što smo to videli i kod svinjetine. U odnosu na jul, junetina je sada skuplja i do 230 dinara po kilogramu, a razlog je jednostavno odnos ponude i tražnje koji je diktira cenu – rekao je Živojin Jovanović, vlasnik i direktor zemljoradničke zadruge „Trlić“ koja ima i proizvodnju i prodaju mesa.

U jednom trgovačkom lancu rekli su da im je junetina za mesec dana poskupela čak 13 odsto! Aktuelna cena u Srbiji tako je došla na nivo cene u Švedskoj gde je kilogram mesa u proseku oko 8 evra.

- Advertisement -

Podsećaju i da smo gotovo isti scenario nedavno imali i sa cenama svinjetine i junetine koje su povećane i do 15 odsto, ali su sada stabilizovane.

– Zbog toga dolazi i do prodaje grla i zatvaranja farmi, a to onda znači i manju ponudu i veću cenu u prodaji. Imajući sve to u vidu, može se očekivati i dalji rast cena , čak i do 30 odsto – navodi Gulan.

Što se tiče svinjetine, koja je poskupljivala tokom leta, njena cena je sad stabilna. Svinjsko meso sada je čak i nešto jeftinije u odnosu na pre neki mesec.

– Cena žive vage pala je sa 180 na 170 dinara za kilogram – navodi Jovanović.

U suštini kompletno svinjarstvo i govedarstvo zavisi od toga da li će kukuruz premašiti cenu od 25 dinara po kilogramu. Ako se to dogodi, biće teško jer će tov na farmama poskupeti i može doći do zastoja prodaje zbog smanjenja potrošnje.

SourceBlic

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu