ŽESTOKA CENZURA: Društvene mreže da plate milion evra!

Obavezno pročitajte

Turska kažnjava društvene mreže – moraju da plate milion evra

Turska je danas izrekla prvi paket visokih kazni velikim društvenim mrežama, uključujući Tviter, Fejsbuk i Instagram, zbog nepoštovanja kontroverznog zakona koji značajno jača moć vlasti nad tim platformama.

Kazna od 10 miliona turskih lira (gotovo milion evra) izrečena je društvenim mrežama, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter, Periskop, JuTjub i TikTok, koji nisu odredili predstavnika po isteku zakonskog roka – objavio je na Tviteru zamenik ministra saobraćaja i infrastrukture Omer Fatih Sajan.

- Advertisement -

Zakon koji je znatno ojačao kontrolu vlasti nad društvenim mrežama stupio je na snagu u oktobru. Prema novom zakonu, društvene mreže sa više od milion jedinstvenih veza dnevno, poput Tvitera i Fejsbuka, moraju da imaju predstavnika u Turskoj i da se povinuju sudovima koji traže uklanjanje određenog sadržaja u roku od 48 sati.

društvene

U slučaju nepoštovanja, platforme rizikuju novčane kazne do 30 miliona turskih lira, odnosno tri miliona evra, zabranu prihoda od oglašavanja i naglo smanjenje njihovog opsega.

I pored pretnje sankcijama, gotovo sve društvene mreže su do sada odbile da se povinuju merama predviđenim zakonom, smatrajući da bi to moglo da dovede do cenzure.

Prema profesoru prava Jamanu Akdenizu, samo je ruska platforma Vkontakt prihvatila da imenuje predstavnika u Turskoj.

Turska vlada već pomno prati Tviter i Fejsbuk, a brojne tužbe zbog „vređanja šefa države“ ili zbog „terorističke propagande“ pokrenute su na osnovu običnih tvitova.

Turska je 2019. blokirala pristup ka 408.000 veb lokacija, 40.000 tvitova, 10.000 snimaka na Jutjubu i ka 6.200 podela na Fejsbuku, navodi se u izveštaju Udruženja za slobodu izražavanja.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VOLODIMIR ZELENSKI: Ukrajina još ne može da krene u kontraofanzivu, čekamo municiju

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Oružane snage Ukrajine još ne mogu da pokrenu kontraofanzivu, koja je...

Još priča na sličnu temu