ZELENSKI U VAŠINGTONU; Bela kuća: Signal Putinu

Obavezno pročitajte

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski će se danas obratiti američkom Kongresu, a glavna tema biće nova pomoć Vašingtona Kijevu.

„Istina je. Njegovo obraćanje biće pokušaj da se u Kongresu progura pitanje izdvajanja 45 milijardi dolara pomoći u okviru budžeta. Zajednička sednica oba doma Kongresa biće održana danas“, rekao je predstavnik jednog od kongresmena.

Visoki zvaničnik američke administracije potvrdio je da će Zelenski boraviti u Vašingtonu i da će se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Mediji navode da je on već na putu za SAD.
„Na poziv predsednika Bajdena Zelenski će posetiti Vašington i imaćemo priliku da sa njim razgovaramo ovde u Beloj kući a zatim i na Kapitol hilu“, rekao je zvaničnik i dodao da je Bela kuća zvanično pozvala Zelenskog u posetu prošle srede.
Sastanku sa Bajdenom prisustvovaće i savetnici predsednika SAD za nacionalnu bezbednost i drugi članovi njegovog tima.

Posle govora u Kongresu Zelenski će se vratiti u Kijev.

Bela kuća u poseti Zelenskog vidi „signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu“ o tome da će Amerika podržavati Ukrajinu koliko god bude trebalo.
„Radi se o tome da treba poslati signal Putinu i svetu da će Amerika biti uz Ukrajinu koliko bude potrebno“, rekao je zvaničnik Bele kuće dodajući da je ruski predsednik Rusije pogrešio misleći da će se Ukrajinci povući, a NATO raspasti. „On je pogrešio u te dve tačke i greši u procenama naše sposobnosti da budemo uz Ukrajinu. I t će ova poseta pokazati“, rekao je taj zvaničnik.

Novi paket pomoći za Kijev

Tokom posete Zelenskog američki predsednik će objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini od dve milijarde dolara, koja će uključiti PVO sistem „Patriot“, najavio je zvaničnik Bele kuće.

„Obučićemo ukrajinske snage da koriste raketni kompleks u nekoj trećoj državi. Za to će biti potrebno određeno vreme“, rekao je taj zvaničnik.
Podsetimo, u Moskvi su već saopštili da, ukoliko Kijev dobije ove sisteme, oni biti legitimna meta ruskih napada.

Zašto su Zelenskom potrebne američke milijarde?

Ne gledaju, međutim, svi članovi Kongresa pozitivno na posetu Zelenskog.
Članica Predstavničkog doma iz države Džordžija Mardžori Tejlor Grin komenatarisala je to što će se „predsednik iz senke“ obrati Kongresu.
Kako je rekla, on treba da objasni zbog čega su mu potrebne milijarde američkih poreskih obveznika, nazvavši Ukrajinu 51. američkom državom.
„To je apsurd. Stavite Ameriku na prvo mesto“, napisala je ona na Tviteru.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Od Kazablanke do Majdana – pakleni plan za Srbiju

Svedoci smo da je usled haotičnih globalnih dešavanja Srbija, a posebno Beograd, postao Meka za najjače obaveštenje službe sveta...

Još priča na sličnu temu