Zelenski pozvao na brzu humanitarnu reakciju međunarodne zajednice

Obavezno pročitajte

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je situaciju u okupiranom delu Hersonske oblasti kao „katastrofalnu” jer je nivo vode danas nastavio da raste nakon što su se brana Nova Kahovka i hidroelektrana srušile u utorak rano ujutru.

„Danas smo ceo dan fokusirani na posledice ruskog terorističkog napada na hidroelektranu (Nova) Kahovka. Poplavljeno je desetine naselja na teritoriji pod našom kontrolom. Poplavljene su hiljade kuća”, rekao je Zelenski tokom svog noćnog obraćanja, prenosi Si-En-En.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, Situacija u okupiranom delu Hersonske oblasti je „apsolutno katastrofalna”.

Zelenski je pozvao na „jasan i brz” humanitarni odgovor međunarodne zajednice, rekavši da je teško znati „koliko ljudi na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti može da umre bez spasavanja, bez vode za piće, bez hrane, bez medicinske nege”.

On je rekao da ukrajinske vojne i hitne službe „spasavaju što je moguće više ljudi”, uprkos ruskom granatiranju.

„Ali potrebno je više napora. Potrebne su nam međunarodne organizacije, kao što je Međunarodni komitet Crvenog krsta, da se odmah uključe u akciju spasavanja i pomognu ljudima u okupiranom delu Hersonske oblasti”, poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je takođe ocenio da pažnja sveta nije dovoljna.

Kako podseća američka TV mreža, Zelenski je danas tokom ekskluzivnog intervjua za „Bild”, optužio je ruske snage da pucaju na ukrajinske spasioce koji pokušavaju da dođu do poplavljenih područja u oblasti Herson koja je pod ruskom kontrolom i da je veoma teško izvući ljude iz okupiranog dela Hersonske oblasti.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu