27.8 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

ZELENSKI POZVAO 40 VOJNIKA UKRAJINE IZ BONDSTILA: Iz Uroševca odlaze za Ukrajinu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ukrajinski kontingent, od 40 vojnika, u sastavu KFOR-a pripremili su se za povratak kući, nakon što je predsednik Volodimir Zelenski naredio da se zbog rata svi pripadnici oružanih snaga te zemlje hitno povuku iz raznih mirovnih misija i odmah vrate u domovinu. Oni su do sada bili u bazi Bondstil kod Uroševca, u sastavu jedinica KFOR-a zaduženih za istočni deo Kosova.

Iz razloga koji nisu navedeni, oni se u Ukrajinu neće vratiti preko centralne Srbije i Mađarske, prenosi Beta.

- Advertisement -

Zelenski je 7. marta naredio da se svi pripadnici ukrajinske vojske van granica vrate u tu zemlju, ali je iz komande KFOR-a prvobitno bilo najavljeno da će vod na Kosovu ostati da služi u toj misiji. „Posle višenedeljnog odlaganja, teška situacija po ukrajinsku vojsku obesmislila je zadržavanje obučenog ljudstva van zemlje. Zato je jedinica Ukrajinaca iz Bondstila primila naređenje da se vrati”, naveo je portal Balkanska bezbednosna mreža. Ostaje otvoreno pitanje kako će to biti realizovano – zemaljskim putem borbenim, terenskim i ostalim vozilima do Poljske ili Rumunije, ili avionom bez teže tehnike.

U Bondstilu u ukrajinskoj jedinici koriste se posebno modifikovana terenska vozila koja su za službu u KFOR-u izrađena u Lavovskom mašinskom i remontnom zavodu, na bazi Hamvija iz američke donacije.

Ukrajinci su 2011. godine dobili 40 vozila sa kabinom za dva člana posade i teretnom kabinom u koju može da se ukrca osam ljudi. Jedan prototip modifikovanog vozila sa balističkom zaštitom izrađen je u Mališevu 2012. godine, a zatim 2015. godine serija u Lavovu.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti