ZELENSKI PORUČIO LIDERIMA G20: Vreme je da se zaustavi razorni rat Rusije

0
16
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy sings the national anthem during his visit in Kherson, Ukraine November 14, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je lidere Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) da prevaziđu podele, kako bi se okončao rat koji Rusi vode u Ukrajini.

Samit G20, najvažniji skup svetskih lidera od početka pandemije koronavirusa, počeo je na indonežanskom ostrvu Bali, bez prisustva ruskog predsednika Vladimira Putina.

To je prvi samit koji će biti održan gotovo devet meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, koja je izazvala teške ekonomske posledice po celu planetu i to uz pretnju upotrebe nuklearnog oružja.

Zelenski, koji se vratio iz Hersona, grada na jugu Ukrajine koji je vraćen pod kontrolu ukrajinskih snaga, bio je jedan od prvih koji se putem video-linka obratio lidera na samitu.

„Uveren sam da je sada vreme da se zaustavi razorni rat Rusije. On (rat) može da bude zaustavljen“, rekao je Zelenski.

Iako rat u Ukrajini nije zvanično na dnevnom redu samita, to pitanje dominira na skupu.

Domaćin skupa, predsednik Indonezije Džoko Vidodo otvorio je samit, pozivajući na okončanje rata u Ukrajini.

Vidodo je rekao da svet ne treba da bude podeljen u nekoliko tabora i ne sme da se dozvoli da krene u novi Hladni rat.

Članice G20 su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija.

One imaju udeo od 80 odsto u ekonomskoj proizvodnji i čine oko dve trećine svetske populacije.

Ostavite komentar