17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

UZBUNA: Do marta se gasi Zavod za udžbenike I STRANCI PREUZIMAJU SRPSKO OBRAZOVANJE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Udžbenike za đake u Srbiji će raditi samo nemačke, hrvatske i ostale inostrane izdavačke kuće

Nekada nezamisliva, crna slutnja da će udžbеnike za đake u Srbiji raditi samo nemačke, hrvatske i ostale inostrane izdavačke kuće nažalost postaje naša surova realnost, jer prema izvoru Glasa javnosti iz Ministarstva prosvete zaduženog za tu oblast, naš nacionalni  Zavod za udžbenike može finansijski da izdrži i daje bilo kakve plate najdalje do marta sledeće godine, jer se njihov trenutni dug od 200 miliona dinara može samo uvećavati, kako realno sada stoje stvari.

Urušavanje našeg nacionalnog Zavoda za udžbenike, prema mišljenju stručne javnosti, pod parolom ukidanja monopola u izdavanju udžbenika, započeto je 2009. godine zakonskim  rešenjima u vreme kad je Minstarstvo prosvete vodio SPS kadar, Žarko Obradović, da bi sadašnji prvi čovek prosvete, Mladen Šarčević, to doveo do finalne egzekucije. Od izbegavanja monopola državnog izdavača došlo se do uspostavljanja istog takvog samo sada kod stranaca koje predvodi nemačka kompanija “Klet”, sa takođe njihovom “Freskom” i hrvatskim “Novim logosom”.

- Advertisement -

     

udžbenici

-Proces monopola stranaca na tržištu udžebenika je u finalnoj fazi, samo prošle godine udeo nemačke “Kleti” u recimo sedmom razredu govori vam sve: srpski jezik 84 odsto, istorija 43%,  geografija 63%, matematika 52%, hemija 63%, tehničko 58%,  muzičko 67%…  U osmom razredu udženici nemačke “Kleti”: srpski jezik 83 odsto, istorija 51%, geografija 63%, fizika  62%, matematika 52%… Plus ostali izdavači, neki i mešovitog kapitala. Zavod za udžbenike je znači i sada samo stvarao privid da stranci nisu preuzeli monopol na srpskom tržištu udžbenika, ali evo sada se i ta mala protivteža uništava. Na sve to Zavod za udžbenike je morao da štampa neprofitne udžbenike za nacionalne manjine, što mu je stvaralo samo nove gubitke, – objašnjava naš  izvor iz Ministarstva prosvete zadužen za tu oblast.

PODMUKAO POTEZ PRIŠTINE: Na ovaj način bi da zaustave formiranje ZSO!

- Advertisement -

Verovalo se da sadašnja vlast postavljanjem na čelo Zavoda za udžbenike člana Glavnog odbora SNS, Dragoljuba Kojičića, želi da sačuva našeg nacionalnog izdavača ali to je bila samo jalova nada, jer je baš on kao i prethodnik Miloljub Albijanić, samo zakucao eksere u kovčeg, da pred sam odlazak sa te funkcije na  na već postoji ulog od dva milona evra dodao još tri u kasu Univerzal banke koja je bila pred stečajem i na kraju neslavno skončala u njemu.

O sudbini 220 zaposlenih u Zavodu za udžbenike će verovatno brinuti Nacionalna služba za zapošljavanje, jer za to verovatno neće imati vremena novi vlasnik koji bi njihovu zgradu mogao pretvoriti u velelepni hotel u najužem centru Beograda, kako se već priča. Ni udžbеnici za srpske đake neće biti više naša briga, jer taj posao već rade strani izdavači, kako je već očigledno neko isplanirao i sada sproveo u delo.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti