Zavetnici predlažu hemijsku kastraciju za silovatelje

Obavezno pročitajte

Poslanik Zavetnika Dragan Nikolić kazao je danas da je ta poslanička grupa pokrenula inicijativu za promenu Krivičnog zakonika i da će zatražiti da se u njega uvede i kazna hemijske kastracije za silovatelje.

On je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini kazao da će ta poslanička grupa napraviti predlog za izmenu Krivičnog zakonika uz konsultacije sa stručnim licima kao što su psiholozi i lekari.

- Advertisement -

„Zavetnici će preko poslaničke grupe predati u skupštinsku proceduru predlog za izmene i dopune Krivičnog zakonika, tačnije člana 79, kako bi se uvela mera bezbednosti hemijske kastracije za silovatelje”, rekao je Nikolić, preneo je Tanjug.

Osvrćući se na najnoviji slučaj Igora Miloševića, povratnika, koji se posle odsluženja još jedne zatvorske kazne zbog silovanja, našao na slobodi, a danas ponovo uhapšen, Nikolić je kazao da je ideja da mera hemijske kastracije bude izricana uz kaznu zatvora.

On je dodao da veruje da će i poslanici iz ostalih poslaničkih grupa i iz vlasti i iz opozicije podržati taj predlog.

 

Nikolić se pozvao i na uporedno pravo ističući da se u mnogim zemljama Evrope već primenjuje hemijska kastracija kod silovatelja i objasnio da se ona sprovodi davanjem adekvatnih lekova i injekcija.

„U mnogim zemljama hemijska kastracija silovatelja je uz pristanak osuđenog, ali mi se zalažemo da kod nas bude obavezna”, kazao je Nikolić.

On je ocenio da je sada pravi trenutak za ovakvu inicijativu i dodao da će na taj način i država pokazati da u ovakvim situacijama ozbiljno reaguje.   

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu