22.9 C
Belgrade
ponedeljak, 2 avgusta, 2021

ZAVERA SE OSTVARUJE? Bivši Britanski premijer pozvao na formiranje svetske vlade

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bivši britanski premijer Gordon Braun pozvao je svetske lidere da formiraju privremenu globalnu vladu koja bi se bavila rešavanjem dvostruke, zdravstvene i ekonomske krize, prouzrokovane pandemijom novog virusa korona.

„To nije nešto što se može rešiti u jednoj zemlji. Mora da postoji koordinisan globalni odgovor“, poručio je Braun, koji je bio u centru zbivanja 2008. za vreme velike ekonomske krize.

- Advertisement -

Braun smatra da je sada neophodno oformiti operativnu grupu koja bi uključila svetske lidere, zdravstvene stručnjake i šefove međunarodnih organizacija koji bi imali izvršna ovlašćenja, preneo je „Gardijan“.

Trenutna kriza, prema oceni Brauna, razlikuje se od svetske ekonomske krize 2008. godine.©

„To je bio ekonomski problem koji je imao ekonomske uzroke i ekonomsko rešenje. Sada je u pitanju pre svega hitna medicinska situacija i mora se zajednički delovati da bi se to rešilo, ali što više intervenišete u toj oblasti, to više dovodite ekonomiju u rizik“, rekao je Braun.

- Advertisement -

Predložena operativna grupa bi se protiv krize borila na dva fronta, rekao je Braun i u tom kontekstu naveo neophodnost koordinisanih napora da se pronađe vakcina, organizuje proizvodnja i spreči profiterstvo.

Braun smatra da bi Svetska banka i Međunarodni monetarni fond trebalo da imaju veću finansijsku moć da bi se izborili sa efektima krize na zemlje sa niskim i srednjim dohotkom.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti