22.9 C
Belgrade
petak, 1 jula, 2022

VLAST OPET HOĆE DA NAS ZATVORI: Hitna smena kriznog štaba!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Dveri Boško Obradović pozvao je da se smeni Krizni štab za borbu protiv epidemije i predstavio plan tog pokreta za borbu protiv pandemije.

Na konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije, Obradović je kazao da je plan Dveri da se nakon odabira novog Kriznog štaba zaposli novo zdravstveno osoblje i stvori partnerstvo između privatnog i državnog zdravstva zarad boljeg suočavanja sa epidemijom.

Drugi deo plana je stvaranje uslova za lečenje građana koji boluju od drugih bolesti, treći da se ljudima predoče posledice nesprovođenja mera u borbi protiv epidemije, a kao primer Obradović je naveo rad noćnih klubova.

- Advertisement -

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, upitao je zbog čega je Krizni štab donosio restriktivne mere u martu, na početku epidemije, a sada ih ne usvaja, iako je situacija nepovoljnija.

– Da li nas Krizni štab laže sada ili nas je lagao u martu?, upitao je Obradović.

On se ispred zgrade Vlade Srbije okupio sa svojim pristalicama koji su nosili transparente na kojima piše: „Tražimo novi Krizni štab“ i „Fejk Krizni štab“.

- Advertisement -

Plan za uključenje privatnog zdravstva i novog medicinskog osoblja

– Dveri smatraju da Ministarstvo zdravlja ne ulaže u ljude u zdravstvenom sistemu, da nemamo dovoljno osoblja, a oni koji trenutno rade se koriste iznad granica humanosti. Svaku neozbiljnost i nedoslednost Kriznog štaba žestoko plaćaju građani ali i zdravstveni radnici na prvoj liniji. Zato je potrebno zaposliti još lekara i medicinskih sestara i olakšati pretežak posao postojećem preopterećenom medicinskom kadru, podvukao je obradović, a zatim i dodao:

– Dveri takođe predlažu da se i privatni deo zdravstvenog sistema (koji čini najmanje 30% ukupno zaposlenih u zdravstvu i ukupnih zdravstvenih usluga) uključi u jedan novi solidarni plan i stavi na raspolaganje svoje osoblje i kapacitete za potrebe građana Srbije uz odgovarajuću podršku države, poput opcije da RFZO reguliše troškove lečenja u privatnom sektoru.

Država Srbija mora da zna sa čim raspolaže što se tiče bolničkih kapaciteta, osoblja, medicinskih aparata i drugih resursa u zbiru javnog i privatnog zdravstva, i da planski brine kako o pacijentima koji boluju od nove zarazne bolesti tako i o onima koji se leče od drugih obolenja. Taj plan bi bilo lakše napraviti i sprovesti kada bi se uključilo i privatno zdravstvo, ali to zahteva promenu pristupa ovoj krizi, novi Krizni štab koji bi vratio poverenje građana i struke, i veću podršku države ovom javno-privatnom partnerstvu u zdravstvenom sistemu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti