ZATVORENE GRANICE: Građani Srbije ne mogu u Grčku

Obavezno pročitajte

U Grčku samo građani EU

Iz Bugarske u Grčku mogu da uđu samo državljani EU, a granica između dve zemlje otvorena je tačno u 11 sati, saopštila je danas bugarska Granična policija.
Otvaranje granice usledilo je sat nakon što je zvanično objavljeno da će biti otvorena, a državljani EU koji žele da uđu u Bugarsku moraju prethodno da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju, prenosi BTA.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus kovid 19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen, biće upućen u 14-dnevni karantin.

- Advertisement -
Grčk,

Kako se navodi, od ranog jutra na bugarsko-grčkoj granici formirala se dugačka kolona automobila, i oko podneva je bila dugačka nekoliko kilometara, a da su putnici državljani Bugarske, Rumunije, Nemačke i drugih evropskih zemalja.

Podsetimo, Grčka je 29. maja saopštila da od 15. juna otvara svoje granice za 29 zemalja članice EU i države koje nisu članice Unije.

Turisti iz Srbije prvobitno su mogli da pređu granicu sa Severnom Makedonijom od danas, ali je onda izmenjena odluka i to će biti moguće tek 1. jula. Na bugarskoj granici, takođe, ne puštaju srpske državljane.


Među tim zemljama našla se i Srbija, pa je najavljeno da građani Srbije neće morati da imaju urađen test na kovid 19 ako putuju u tu zemlju.

Makedonska vlada je odlučila da će stranci koji su u tranzitu kroz Severnu Makedoniju, do potpune liberalizacije režima ulaska u tu zemlju i izlaska iz te zemlje, moći da koriste prelaze Tabanovce, Deve Bair, Bogorodica, Kjafasa, Blace i aerodrom Skoplje.

LJajić: Tražićemo pojašnjenje

Srpski turisti ne mogu da uđu u Grčku i ambasada Srbije je tražila pojašnjenje te odluke, rekao je Tanjugu ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić.

„Da li i ova odluka važi za državljane Srbije pošto je pre samo dva dana ministar spoljnih poslova Grčke obećao Dačiću da će se granice otvoriti 15. juna“, rekao je LJajić i dodao da kolone čekaju na ulazu u Grčku.

Kaže, takođe, da je pre toga, 19. maja grčki premijer Kirijakos Micotakis isto obećao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da mi sada čekamo odgovor i pojšanjenje.

„Šta se dogodilo, bukvalno u dva dana da se donese jedna ovakva odluka“, naveo je LJajić.

Odluka grčkih vlasti objavljena je u njihovom službenom glasniku i odmah je stupila na snagu.

U srpskoj Upravi carina kažu da se putnici na prelazu Preševo, na granici sa Severnom Makedonijom, vraćaju nazad za Srbiju i da je reč o individualnim polascima, koje nisu organizovale turističke agencije.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšena veća grupa pedofila na teritoriji cele Srbije

Veća grupa pedofila uhapšena je danas u području cele Srbije u nastavku policijske akcije Armagedon. Slobode su lišeni seksualni predatori...

Još priča na sličnu temu