19.8 C
Belgrade
subota, 19 juna, 2021

Zatvorena birališta u Britaniji: Prema prvim rezultatima ubedljiva pobeda Džonsonove partije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Konzervativna partija aktuelnog premijera Borisa Džonsona osvojila je 368 mandata od ukupno 650, pokazuju prve izlazne ankete, javlja Rojters

Birališta u Velikoj Britaniji zatvorena su u četvrtak u 22.00 sata po lokalnom vremenu, a prema prvim izlaznim anketama, Konzervativna partija osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, javlja „Rojters“. Lider konzervativaca Boris Džonson će, prema procenama, moći samostalno da formira vladu i ubrza izlazak zemlje iz EU.

- Advertisement -

Konzervativna partija aktuelnog premijera Borisa Džonsona osvojila je 368 mandata od ukupno 650, pokazuju prve izlazne ankete, javlja Rojters.

Lider Konzervativne partije Boris Džonson zahvalio je svim pristalicama i biračima što su glasali za njegovu partiju.

„Živimo u najvećoj demokratiji na svetu“, napisao je Džonson na Tviteru.

- Advertisement -

Britanski mediji navode da je ovo najveća pobeda Konzervativne partije u prethodne tri decenije. Bolji rezultat na opštim izborima imala je samo „gvozdena lejdi“ Margaret Tačer na izborima 1983. kada je osvojila 397 mandata, odnosno 1987. sa 376 mandata.

Zatvorena birališta u Britaniji: Prema prvim rezultatima ubedljiva pobeda Džonsonove partije 1

Izlazne ankete pokazuju da će konzervativci Borisa Džonsona imati većinu u Parlamentu sa 50 mesta više nego do sada, što im je dovoljno za samostalno formiranje vlade.

Kako navodi britanska agencija Rojters, Džonson će na ovaj način moći da u Parlamentu „progura“ sporazum o izlasku iz Evropske unije, i to već u januaru.

Ovo su bili treći opšti izbori u Velikoj Britaniji u svega pet godina. Pravo glasa imalo je više od 45 miliona glasača.

Prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se tokom jutra.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti