Zatvorena birališta u Britaniji: Prema prvim rezultatima ubedljiva pobeda Džonsonove partije

Obavezno pročitajte

Konzervativna partija aktuelnog premijera Borisa Džonsona osvojila je 368 mandata od ukupno 650, pokazuju prve izlazne ankete, javlja Rojters

Birališta u Velikoj Britaniji zatvorena su u četvrtak u 22.00 sata po lokalnom vremenu, a prema prvim izlaznim anketama, Konzervativna partija osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, javlja „Rojters“. Lider konzervativaca Boris Džonson će, prema procenama, moći samostalno da formira vladu i ubrza izlazak zemlje iz EU.

- Advertisement -

Konzervativna partija aktuelnog premijera Borisa Džonsona osvojila je 368 mandata od ukupno 650, pokazuju prve izlazne ankete, javlja Rojters.

Lider Konzervativne partije Boris Džonson zahvalio je svim pristalicama i biračima što su glasali za njegovu partiju.

„Živimo u najvećoj demokratiji na svetu“, napisao je Džonson na Tviteru.

Britanski mediji navode da je ovo najveća pobeda Konzervativne partije u prethodne tri decenije. Bolji rezultat na opštim izborima imala je samo „gvozdena lejdi“ Margaret Tačer na izborima 1983. kada je osvojila 397 mandata, odnosno 1987. sa 376 mandata.

Izlazne ankete pokazuju da će konzervativci Borisa Džonsona imati većinu u Parlamentu sa 50 mesta više nego do sada, što im je dovoljno za samostalno formiranje vlade.

Kako navodi britanska agencija Rojters, Džonson će na ovaj način moći da u Parlamentu „progura“ sporazum o izlasku iz Evropske unije, i to već u januaru.

Ovo su bili treći opšti izbori u Velikoj Britaniji u svega pet godina. Pravo glasa imalo je više od 45 miliona glasača.

Prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se tokom jutra.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu