-7 C
Belgrade
ponedeljak, 24 januara, 2022

TEROR IZVRŠITELJA: Uličnom sviraču preko 200 dana zatvora zbog nastupa u Knez Mihailovoj

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Knez Mihajlova i Zoran Ilić

Ulični umetnik Zoran Ilić zvani Tambura, jedan od muzičara Knez Mihailove sa najdužim stažom, jedva je uspeo da izbegne desetodnevni zatvor zbog nastupa na javnoj površini bez dozvole, zahvaljujući donacijama za novčanu kaznu. Međutim, njegovim problemima nije kraj, jer je reč tek o jednoj od preko dvadeset istih kazni, zbog kojih bi mogao da završi na robiji dužoj od 200 dana.

Duže od decenije njegovi tonovi ispunjavaju centar Beograda i Knez Mihajlovu. Neko talenat nagradi, drugi su ravnodušni, ali ima i onih kojima muzički program na ulici smeta. Pogotovo ako nema zvanične dozvole za njega.

knez,
Fotografija N1

„Jedan komunalni policajac napisao mi je preko 100 prijava u zadnjih godinu dana. 1Pošto sam uhvatio štos da ih snimam, on mi ne prilazi, već iz kafića piše, ima moje lične podatke, pošto je stotinu puta pisao, pošalje sudu i sud mi pošalje presudu da moram da platim deset hiljada, imam rok tri dana“, kaže Ilić.

- Advertisement -

Ulagao je žalbe, međutim, kao i za gitaru, ni za njih nije bilo sluha, bez obzira na teško materijalno stanje i činjenicu da je član Udruženja kompozitora Srbije i da je profesionalni muzičar već 40 godina.

Upravo na lokaciji u Knez Mihailovoj, Tambura je primio najviše prekršajnih prijava kojih je, prema njegovim rečima, bilo ukupno 140.

Novčane kazne koje iznose nekoliko desetina hiljada dinara, nije mogao da plati jer novca nema, a objašnjava – bio je primoran da pekršaje ponavlja zbog toga što su mu ulični nastupi jedini izvor prihoda.

- Advertisement -

Pre mesec dana stigao mu je nalog za Padinsku skelu, ali su ga spasili prijatelji, koji su prikupili novac za plaćanje jedne kazne, prethodno preinačene u zatvorsku.

„Ja sam platio ovu jednu kaznu, ali imam još 21 i bojim se da ću… ja jednostavno neću imati novca da platim. Neće moći svaki put drugari da mi uplaćuju. I bojim se da će mi uzeti gitaru, da će me uhapsiti, 21 put po deset dana zatvora, to je 210 dana zatvora, zašto? Zato što sam svirao“, pita se Ilić.

Osim od zatvora strahuje i da mu izvršitelji oduzmu ono malo što ima.

„Uzeli bi mi gitaru, pojačalo, note što imam… više nemam ništa, televizor… nemam ništa drugo“, ističe Ilić i dodaje da živi kao podstanar.

U gradskom Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima kažu – prošle godine nije bilo audicije, već su važila odobrenja za nastupanje izdata tri godine ranije, te da je 2016. Ilić dobio prosečnu ocenu 5,34, što je nedovoljno za izvođenje programa u Knez Mihailovoj. A kako je izgledala poslednja audicija?

„Audicija su četiri, pet ‘rijaliti’ novinara, jedan klasičar i dva komunalna policajca. Oni stoje, oni se razumeju u muziku i ja sad dođem na primer, oni me prekinu posle 20 sekundi, kažu ok, dobro je i šta si ti mogao, još nisi ni počeo da sviraš oni te prekinu“, objašnjava Ilić.

U Gradu ne odgovaraju koja je svrha pisanja više od 100 prekršajnih prijava protiv nekoga ko nije imao ni prvih nekoliko kazni da plati, i kome od privremenog zauzeća dva metra kvadratna zavisi egzistencija.

Tamburi to nije jasno, ali jedno jeste – ne vraća se u Knez Mihailovu ni da mu plate hiljadu evra.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti