ZATVARANJE: Rusi uzeli Arktik, Norvežani će da sahrane EPS!

Obavezno pročitajte

Procesi su krenuli i oni su nezaustavljivi. Ne znamo tačno kojom će ići brzinom, ali ako pogledate govor predsednika Ruske federacije, rekao je da ništa neće biti kako je bilo, da se svetski poredak iz temelja menja, rekao je prof. dr Dragan Škobalj, mašinski inženjer i energetski stručnjak gostujući u emisiji Reč na kanalu Rezervni položaj. 

On je rekao da sledi lom svetskog poretka kakvog poznajemo u poslednjih 300 do 400 godina. 

- Advertisement -

– Kolektivni zapad će da pukne, videćemo koliko brzo, ali u svetskim razmerama on neće predstavljati problem. Mi treba da se damo u pamet, i da prevaziđemo ovu tešku ekonomsku krizu. Sami je ne možemo pravizći, ali možemo da tražimo pomoć. Kako je Bašar al Asad previzašo? Tako i mi – poručio je prof. Škobalj, a zatim poentirao: 

– Nemojmo da tražimo priajtelja tamo gde ih nemamo. To su naši dušmani, nisu prijatelji. Ako gospodin Hil upravlja našim tokovima, bogami se nama ne piše dobro. 

Govoreći o odluci Zapada da ograniči cenu ruske nafte, kazao je da Rusi imaju gde da plasiraju svoju naftu, i pritom ukazao i na itenzivno približavanje persijskih zemalja, Saudijske Arabije, Irana, Katara, kao i dolazak Si Đi Pinga u Rijad. 

– U bliskoj budućnosti će u značajnoj biti derogiran petrodolar, biće inaugurisan petrojuan. To je osnovna poluga preko koje su centri moći vladali, preko dolara, vojske i komunikacija. Dolar se polako kruni – istakao je Škobalj. 

On je naveo da ljudi ne znaju da Ruska Federacija, Iran i Katar imaju potencijal za proizvodnju 60 odsto gasa, ali da je i borba za Arktik, gde su Rusi već uzeli najznačajniji deo. 
– Iran se ozbiljno naoružava i sprema za veliki sukob. U tome značajno učestvuje i Ruska Federacija koja se proširila na Siriju. Vidite da svako malo neka raketa opali u bazu SAD. Takva je situacija i u Iraku, moraće oni izaći i otuda i praktično najveći deo Bliskog istoka će kontrolisati Rusija i Kina – ocenio je dr Škobalj.  

Upitan zašto dolaze Norvežani da „spasu EPS“, odgovorio je da oni dolaze da sahrane EPS.

– Kosa mi se diže na glavi kad se objašnjava Rio Tinto. Po svaku cenu mora da proradi Rio Tinto. Takve strahovite posledice može da izazove, ako ode na reku Drinu, na Loznicu, Šabac i tako dalje, da je to katastrofalno. Tome se moramo svim sredstvima odupreti – upozorio je prof. Škobalj. 

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu