25.7 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

ZATAŠKAVAJU NEDISCIPLINU POLICIJE: Vulin i Rebić ne kontrolišu MUP!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Iako su im puna usta hvale o raznim uspesima u borbi sa mafijom, bezbednošću kao i borbi protiv nasilja u porodici, deluje da je sve ostalo na pustoj reči prvog megafona Vlade ministra policije Aleksandra Vulina.FOTO: PrintscreenFOTO: Printscreen

I dok pored Srba u matici koje disciplinuje putem Pinka svaki dan, sada je počeo da to isto radi sa Srbima u okruženju, deli nas na Srbe sa dna i vrha kace, uglavnom govoreći o stvarima o kojima ga niko ništa ne pita! A kada ga neko direktno pita o stvarima koje bi trebalo da zna, nevešto se pravi lud i drži se mafijaške „omerte“, zakona ćutanja.

Još 5. jula 2021. godine Direktno.rs je uputio sledeća pitanja ministru unutrašnjih poslova Vulinu, direktoru policije Rebiću i načelniku PU Novi Sad Malešiću:

- Advertisement -

1. Da li su MUP Srbije i PU Novi Sad istrajni u sprovođenju borbe protiv nasilja u porodici koju su javno najavili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar Aleksandar Vulin?Podnesak FOTO: PrintscreenPodnesak FOTO: Printscreen

2. Da li su pripadnici policije izuzeti iz te borbe?

3. Da li su upoznati sa slučajem majora policije Z. R, komandira jedne policijske ispostave za bezbednost, koji je kako piše u službenoj belešci, nasrnuo na suprugu T. R. u Novom Sadu? Tom prilikom je oduzet službeni pištolj i udaljen je iz porodice?

- Advertisement -

4. Da li ste reagovali na dopise koje Vam je oštećena slala sa molbom da pročitate preteće poruke koje su joj slate, kao i da Z. R. poseduje privatan pištolj za koji plaća porez, a koji nije prijavio policijskim službenicima?

5. Da li ste majora Z. R. upoznali sa zakonom o policiji i pravilnikom o ponašanju pripadnika MUP? Upravi policije je dostupan video načelnika na kome se neprimereno obraća ženskom licu na radnom mestu u uniformi policajca?

Do danas nismo dobili odgovor ni sa jedne adrese, te kako njihova ćutnja govori da su navodi i dokumenta koja smo dobili tačni, mi ćemo javnost upoznati sa eventualnim krivičnim delima pojedinih pripadnika MUP, a u ovom slučaju konkretno Z.R.

Komandir Z.R, prijavljen je za nasilje u porodici 26. 11. 2019 godine, određena mu je mera udaljavanje iz porodice na 30 dana i po rešenju Osnovnog suda u Novom Sadu „utvrđeno je da je nasilnik“, jer kako je navedeno u sudskom rešenju „zvršio je nasilje u porodici i zbog toga mu je zabranjen prilazak i komunikacija“. U to vreme novosadskom policijom rukovodio Milorad Šušnjić, kadar nekadašnjeg državnog sekretara Dijane Hrkalović, a ministar je bio Nebojša Stefanović. Suprug-nasilnik, uprkos rešenju suda, nije snosio nikakve posledice u službi.  Podnesak FOTO: PrintscreenPodnesak FOTO: Printscreen

U policijskom dnevniku događaja njena prijava je zavedena, Z. R. je oduzet samo službeni pištolj sa određenom količinom metaka, a na pitanje da li poseduje privatno naoružanje isti je slagao kolege tvrdeći da ga nema! 

Međutim, u svojim dopisima koje šalje Rebiću i Vulinu već skoro godinu dana zlostavljana supruga T. R. navodi dokaze da major Z.R. ima privatno naoružanje za koje uredno plaća porez, što su istražni organi mogli jednim klikom da provere, ali nisu. Supruga T. R. je navela  i da joj Z. R. i dalje preti sa službenog broja telefona, vrši psihičko zlostavljanje porukama iako je to po pravilniku MUP strogo disciplinski kažnjivo. To je takođe veoma lako proverljivo.Aleksandar Vulin FOTO: ATA ImagesAleksandar Vulin FOTO: ATA Images

Sa svojom sada već bivšom ljubavnicom, isto radnicom MUP udaljenom iz policije trenutno, kojoj putem društvenih mreža šalje lascivne poruke sa radnog mesta obučen u policijsku uniformu, isto kršeči pravilnik o ponašanju policijskog službenika.

T.R. ne samo da nije dobila odgovor, već vrhuška srpskog MUP sa Vulinom na čelu, nastavlja ono što su radili i njihovi prethodnici, vrši sav mogući pritisak da se ovo zataška i zaštiti ovu odmetnutu policijsku upravu! Iako su im puna usta borbe protiv nasilja, zlostavljači ne da su kažnjeni, već bivaju nagrađeni i unapređeni.

Največi dokaz za to je da u dopisu supruzi Z. R., T. R, načelnik Malešić negira njene žalbe i pravi se da službena beleška iz 2019. godine ne postoji kao da nijedna njena primedba iz pisama koje je slala njemu, Rebiću i Vulinu nisu potkrepljena dokazima, iako je dobro poznato da beleške, kao i komunikacija službenika telefonima MUP ne može biti uklonjena iz sistema MUP.

Direktno.rs je došao u posed dokumenta od 16. 11. 2020 u kome Malešić tvrdi da nema dokaza, kao i da je procena da nema opasnosti za nasilje u porodici iako je policajac Z.R. sakrio da poseduje privatno naoružanje (poresko rešenje na ime Z. R. za posedovanje privatnog oružja od 29.11.2019. na iznos od 3.670 dinara), znači neposredno po izvršenju porodičnog nasilja, nije dovoljno ni ako postoji beleška dežurne ekipe koja je izašla na uviđaj i odstranila majora policije iz stana sa ženom i decom kao i poruke u sistemu koju su slate sa službenog telefona 064/89….3 sledeće uvredljivog i pretećeg sadržaja, u koje smo imali uvid. Slobodan Malešić FOTO: ATA imagesSlobodan Malešić FOTO: ATA images

Te uvrede idu u nedogled. Te poruke sa službenog telefona pozivajući se na vrh MUP Srbije i da mu niko ne može ništa – postoje!

Po svemu sudeći, čelnici PU Novi Sad su moćniji od direktora i ministra policije, kada su spremni da zataškaju ovako očiglednu zloupotrebu policijske moći i kršenje zakona o oružju i pre svega o nasilju u porodici.

Pitamo Vulina, zašto se ne koriste očigledni dokazi i kada će da obuče odelo i da se ponaša kao ministar i da udalji sa posla bandite iz MUP, a ne da glumi u „falš“ policijskoj uniformi čuvara tržnog centra? Zašto se štite ljudi koji kaljaju časnu policijsku uniformu? Dokle će partijski kadrovi u MUP da budu zaštićeni?

Ne očekujemo od ministra Vulina odgovore već dela, jer je njegove retorike narodu dosta još od prošlog JUL-a i devedesetih. Mnogo hrabrosti na rečima – malo na delima. I Z. R. nije pojedinac u PU Novi Sad, cela PU zaslužuje duboko čišćenje od načelnika do portira. A možda i do ministra.

Ili Vulin i Rebić ne smeju Novosađanima ništa. Možda neko mnogo jači od njih ih čuva, samo red je da nam kažu ko je to?

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti