32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

ZASTRAŠUJUĆI PODACI: Srbiju za 20 godina napustilo 14 odsto stanovništva, godišnje od 30.000 do 60.000 hiljada

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Najnoviji podaci Svetske banke pokazuju da je iz Srbije u poslednjih 20 godina emigriralo 14 odsto stanovništva, a da Srbiju godišnje napusti 30.000 do 60.000 lica, saopšteno je danas iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Projektna menadžerka GIZ-a Daniela Kostadinova, koja je u utorak i danas učestvovala u informativnim sesijama u cilju aktivnog učešća svih relevantnih aktera u lokalnoj zajednici, koji mogu da daju podršku i doprinos u oblasti upravljanja migracijama u Boru, Majdanpeku i Negotinu, istakla je da je seoska naselja Južne i Istočne Srbije za devet godina napustilo 19 odsto stanovništva.

„Teme sastanaka su i saradnja sa dijasporom, zatim tzv. urodnjavanje aktivnosti i politika i uređivanje iregularnih migracija”, kazala je Kostadinova i objasnila da aktivnosti obuhvataju obuku timova u svakoj lokalnoj zajednici koji će raditi na izradi Lokalnog Akcionog plana za upravljanje migracijama (LAP).

- Advertisement -

Istakla je da ukoliko se dobro upravlja ekonomskim migracijama mogu da imaju značajne pozitivne strane.

„Finansijske i filantropske doznake dijaspore, zatim prenos znanja, veština i inovacija stečenih u inostranstvu, doprinos ekonomskom rastu matice kroz investicije i povezivanje pripadnika dijaspore sa domaćom privredom, samo su neke od njih”, navela je ona i dodala da na tome intenzivno rade sa Ministarstvom za rad, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije (KIRS), prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da su infosesije jedna u nizu akcija podrške Nemačke vlade u partnerstvu sa KIRS-om, kao i da se obezbeđena podrška sprovodi u 17 izabranih lokalnih samouprava u opštinama Pomoravskog, Severnobanatskog, Zaječarskog i Borskog okruga.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti