3.3 C
Belgrade
četvrtak, 27 januara, 2022

Zašto se o Cvijanu nije znalo ništa 7 godina?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vladimir Cvijan, bivši generalni sekretar Predsedništva Srbije za vreme mandata Borisa Tadića i nekadašnji član Srpske napredne stranke, preminuo je 8. januara 2018. godine, a njegovu smrt pratile su brojne čudne okolnosti. Naime, vest o Cvijanovoj smrti najpre se pojavila 2018. godine, ali je ona naprasno utihnula, i to, ni manje-ni više nego, kada se pojavio intervju sa njim, koji je navodno rađen “preko posrednika”.

Vest o smrti Cvijana, između ostalog, potvrdile su za naš portal i Advokatska komora Srbije (AKS) i Advokatska komora Beograda (AKB) napominjući da je preminuo 5. januara 2018. godine i da je izbrisan iz imenika advokata.

Njegova smrt šokirala je srpsku javnost, prevashodno zbog toga što se niko o njoj nije dosad oglasio, niti jedan od njegovih saradnika tokom karijere, koja je bila poprilično duga. Bio je bliski saradnik Borisa Tadića, ali i predsednika Aleksandra Vučića, a da je ceo slučaj njegove smrti poprilično misteriozan, dodatno je podgrejala činjenica od pre nekoliko godina, kada je takođe proglašen mrtvim.

- Advertisement -

Prvi put je javnost za njegovu smrt saznala 2018. godine, a po svemu sudeći, bila je reč o istinitim navodima. Te godine pojavila se informacija da je Cvijan ubijen, međutim, vest je naprasno utihnula i o tome mediji više nisu pisali. Nedugo nakon vesti magazin Tabloid objavio je i da je Cvijan ipak živ i da se nalazi u Njujorku.

Kako su tada navodi, on se novinarki tog portala javio preko određenog podsrednika i on je tada rekao da se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama pod zaštitom nadležnih službi za borbu protiv organizovanog kriminala i pranja para. Navodilo se i da je svedok-saradnik od izuzetnog značaja, jer je odlično upoznat sa tokovima novca koji je, kako je pisao taj portal, “Vučićev klan opljačkao u Srbiji i prebacio na strane račune.”

“Vučić je želeo da postane i šef podzemlja. Kada je imenovan za prvog potpredsednika Vlade, želeo je novac u neograničenim količinama. Znam da je uzeo o Mila Đukanovića 20 miliona, i još toliko para od crnogorskih biznismena. Mene je slao u u zatvor da od pritvorenih biznismena tražim novac ‘za stranku’. Pare koje sam donosio uzimao je Vučić za sebe. Meni je tvrdio da daje i Tomi, da potpiše pomilovanje, kao predsednik Republike, mada se ne sećam da je Toma nekog od tih ljudi pomilovao. Doneo sam novac od svih važnijih biznismena. Da im ne pominjem imena, dovoljno su propatili. Najperverzniji zadatak sam imao da od Miroslava Miškovića, koji je bio proganjan kao divlja zver od Vučića, uzmem milion dolara u kešu, kao Aleksandar će se umilostiviti…E, te pare nisam dao…”, navodno je ispričao Cvijan tada za Tabloid.

- Advertisement -

Inače, Cvijan je od februara 2008. godine bio Tadićev savetnik, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije. Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, na parlamentarnim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika, da bi naredne godine napustio tu stranku.

Oštri kritičar Vučićeve politike

Nakon istupanja iz SNS, Cvijan je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije optužio Vučića da zloupotrebljava Ustav i zakone, da namešta afere političkim protivnicima, te ga zapitao zašto se sednice Predsedništva SNS, čiji je i Cvijan član, pretvaraju u „pravljenje biltena ko će biti uhapšen“.

Nedugo nakon optužbi protiv Vučića, Cvijan je nestao iz javnog života. Tačnije, nakon 2014. godine Cvijan je, praktično, nestao i iz političkog i iz javnog života. Tako se nakon te godine više ne mogu pronaći njegove izjave u medijima, niti oglašavanja, što je dodatno sumnjivo.

Cvijan je, inače, ostao upamćen i kao oštri kritičar politike Aleksandra Vučića, o čemu je u medijima u više navrata govorio.

Podsetimo, dosad su postojale informacije da je Cvijan iz straha za svoju bezbednost napustio zemlju i da se nalazi u SAD. Ipak, ovi navodi su pali u vodu nakon što je, tokom jučerašnjeg dana, na internetu osvanuo dokument Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u kome se potvrđuje da je Cvijan mrtav, i da je rađena obdukcija tela na Institutu za sudsku medicinu „Milovan Milovanović“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Objavljeno je da je Nataša Krivokapić, javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, potvrdila da je VJT u predmetu KTP 364/18 donelo naredbu kojom se određuje isplata troškova Institutu za sudsku medicinu „Milovan Milovanović“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na ime izvršene sudsko mediciske obdukcije tela pokojnog Vladimira Cvijana.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti